Încă  de  la  începutul  feudalismului, Cicârlăul, împreună  cu  cetatea  Seini, aparţineau  de  cetatea  şi  domeniul  Medieşului  unde  stăpânea  famila  de  români  Morot.

biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures-vedere-din-lateral.jpg

În anul 1231, regele Ungariei Andrei al II-lea întăreşte posesiunea familiei comitelui Toma, pe fiii acestuia Sebus şi Alexandru asupra celor două păduri, Chechiş şi Finteuş.

cruce-de-la-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

Cicârlăul şi-a primit numele de la Valea Cicârlăului, care-l traversează de la nord la sud. Principalul afluent este Valea Cicârlăuţului. Istoricul maghiar Sirmay susţine că numele localităţilor s-a dat după numele apelor care le traversa.

intrare-in-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

În prima menţiune scrisă, la 1407, apare O Sikarlo, O însemnând vechi, antic, deci Cicârlăul Vechi. Vatra vechiului sat se afla în locul care astăzi se numeşte Satul Pustiu. După aprinderea acestuia, satul şi-a mutat vatra pe versantul sudic al dealului Căliman, în jurul fostei biserici de piatră şi a cimitirului din Căliman.
Un număr mai mic de locuitori şi-au găsit o nouă vatră, în zona cimitirului de azi de la Balta Bârgăului. Această nouă aşezare s-a numit Cicârlăul Mic, Kiss Sikarlo, iar, de la 1851, Borgo, Bârgău.

turn-de-la-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

Cicârlăului i s-a spus Cicârlăul Mare, Nagy Sikarlo, iar la 1828, Tsekerleu. Valea Cicârlăului, fiind mai mare decât cea a Cicârlăuţului, şi pentru a nu fi confundate, a fost numită Valea Mare. Numele de Valea Cicârlăului l-a primit după afluentul acesteia din cursul superior şi anume Vâlceaua Cicherii. Aceasta şi-a luat numele de la dealul puţin rotund de unde izvorăşte, numit Cicheră. Cuvântul cicheră este sinonim cu chiceră, ticeră, citeră, ouţ, movilă, cuculeţ. Numele acesta se regăseşte şi în Maramureşul de peste Tisa, în Transkarpatia, Ucraina.

Citește și:  Biserica Săpunaru din Focșani: un sanctuar istoric din 1783

clopotnita-de-la-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

Despre biserica ortodoxă se spune că a fost construită de meşterul Achim din Viile Apei. I se zicea paler, conducătorul lucrării. Palerul obișnuia să bea pe la casele celor bogaţi, apoi mergea astfel la locul unde se lucra. Se spune că-i înjura pe lucrătorii angajaţi. Lucrătorii s-au înţeles să comploteze împotriva lui. Au construit turnul din piatră, lăsând o parte mai slabă dinspre biserică, pentru ca să se răstoarne a lungul bisericii.

placuta-comemorativa-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

Turnul a fost construit din nou, din lemn, ulterior fiind predispus unui inciendiu din pricina unor tineri fumători. Turnul actual a fost ridicat de Zete Gheorghe din Viile Apei, prin anii 1980-1984. Înainte de 1940, exista în interiorul bisericii, pictat pe pereţii de sus, un drapel tricolor românesc. În 1940, un meşter din Ungaria, pe nume Zobes, a pictat biserica, astupând drapelul.

ornament-mural-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

În anul 1918, ungurii au dus din Cicârlău 5 clopote. Clopotul cel mare, de 1600 kilograme se afla în clopotniţă. Clopotul a fost înlăturat și în timpul acesta. Din pricina greutății a fost scăpat, dar fără să se spargă. Ofiţerul care asista, auzind sunetul deosebit de frumos, a dorit să îl dea drept cadou unei biserici din Budapesta. Cumpăna acestui clopot se află şi astăzi în clopotniţa bisericii din Cicârlău.

cam29470.jpg

Al doilea clopot, de 1200 kilograme, a fost spart în turnul bisericii şi a fost aruncat bucăţi pe geam. Acestea, împreună cu cele trei clopote mici, aduse din vechea biserică din Cicârlău, au fost încărcate pe trei căruţe şi duse la gară.

imagine-cu-biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg
biserica-ortodoxa-sf-apostoli-petru-si-pavel-din-cicarlau-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.