Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din Ceahlău, judeţul Neamţ se remarcă prin faptul că este amenajată în cadrul unui palat, şi anume Palatul Cnejilor.
Biserica a fost ridicată pe temeliile unui schit vechi, ctitorul său fiind hatmanul Gheorghe care era fratele lui Vasile Lupu. Edificiul religios a fost construit în anul 1639, fiind înconjurat de clădiri din piatră şi din cărămidă. Biserica poartă amprenta stilului specific secolului al XVII-lea.
Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din Ceahlău se remarcă prin turnul-clopotniţă, de formă pătrată, dispus pe trei etaje şi lipit de biserică. Turnul a fost prevăzut cu deschideri crenelate, îndreptate spre poarta cea mare a incintei.
Biserica a fost restaurată în anul 1958 şi este împărţită în pridvor, pronaos, naos şi altar. Intrarea se face pe latura din nord, pe sub turnul-clopotniţă. Pridvorul este unul îngust, cu două ferestre pe laterale şi din el se intră în pronaos. Pronaosul este acoperit cu o calotă sferică, iar altarul are o absidă de formă semicirculară. Naosul are şi el o calotă pe boltă, care este ornamentată cu un brâu zimţat, care iese în relief. Intrarea în arcada pronaosului este vegheată de două icoane de dimensiuni impresionante, executate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din Ceahlău are o frumoasă catapeteasmă, care a fost sculptată în lemn de tei şi apoi aurită. Este o achiziţie mai recentă, iar stilul caracteristic este cel baroc. Chiar dacă a trecut prin mai multe lucrări de reparaţie, restaurare şi consolidare, biserica a reuşit să îşi păstreze forma pe care a avut-o de la bun început.