Biserica Reformată din comuna Căuaş, localitatea Ghenci, a fost ridicată pe locul unui lăcaş de cult mai vechi, demolat în 1869. Nu se cunoaşte exact anul în care s-a construit prima biserică, deoarece toate documentele au ars în incendiul din 1767, care a afectat biserica şi clădirile din jur. Cu toate acestea, faptul că preotul de aici a fost prezent la sinodul din anul 1545 de la Ardud arată faptul că localitatea a trecut devreme la cultul reformat.

biserica-reformata-din-ghenci-judetul-satu-mare.jpg

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă la 15 octombrie 1869, însă din cauza lipsei de fonduri nava clădirii s-a finalizat în anul 1885, când a fost gata mobila şi orga construită de Dukasz Endre din Carei. Cu toate că lucrările de construcţie s-au întins pe o perioadă mare de timp, biserica are un stil unitar, romantic. Faţada principală este dominată de un turn octogonal, ridicat în 1899, care adăposteşte trei clopote.

Turnul are în partea superioară trei ferestre şi trei firide duble şi un ceas, montat în 1910. Nava are tavan plat şi este prevăzută cu patru ferestre triple, iar pereţii sunt decoraţi cu arcade şi coloane. Corul este susţinut de piloni metalici cu capitel corintic.

geamuri-biserica-reformata-din-ghenci-judetul-satu-mare.jpg

Lângă Biserica Reformată, se află o groapă comună a eroilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, având o suprafaţă de 29 de metri pătraţi. Aceasta a fost amenajată în 1944, iar în cadrul ei sunt înhumaţi 25 de militari români.

Clădirea bisericii, așa cum stă azi, este rezultatul eforturilor comunității de a-și păstra locul de cult și identitatea religioasă. Elementele arhitecturale și designul interior reflectă stilul tradițional reformat, oferind vizitatorilor o fereastră către estetica și valorile epocii respective.

Biserica nu este doar un loc de rugăciune, ci și un centru cultural, unde se păstrează și se transmit tradițiile. De-a lungul anilor, a găzduit numeroase evenimente comunitare, consolidându-și rolul de pilon central în viața satului Ghenci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.