Biserica Romano-Catolică din Abrud se află în Piaţa Eroilor din această localitate a judeţului Alba, fiind construită de coloniştii germani în stil gotic, undeva spre sfârşitul secolului al XIII-lea. Printre primele atestări documentare, se numără şi o însemnare a lui Ştefan al V-lea, unul din regii Ungariei, care o menţiona ca fiind o biserică ridicată din piatră şi prosperă din punct de vedere economic.
În anul 1569, această biserică a fost ocupată de unitarieni, catolicii luând-o înapoi abia în anul 1777, în urma unui ordin care a fost emis tocmai de Maica Tereza. Cu toate acestea, un an mai târziu, a fost sfinţită de romano-catolici. Istoria deloc liniştită a oraşului Abrud şi-a lăsat amprenta pe toate edificiile oraşului, inclusiv pe acesta.
În timpul Revoluţiei de la 1848, Biserica Romano-Catolică din Abrud a fost arsă şi distrusă în marte parte, fiind renovată abia în anul1867 – de atunci datează forma pe care o poate vedea oricine astăzi. Alte evenimente au suspus-o permanent unor schimbări în ceea ce priveşte forma de organizare. Astăzi, din prima parte a construcţiei bisericii poate fi văzut portalul din vest, care a fost ridicat într-un stil gotic flamboiant. De asemenea, tot de atunci datează contraforţii şi zidul de incintă nordic. Interiorul a fost, ulterior, modificat în stil baroc, având calote boeme şi arce pe pilaştri. Se pare că, începând din secolele al XIV-lea şi al XV-lea biserica a avut picturi murale, însă ele au fost distruse în urma incendiului din 1848.
Biserica Romano-Catolică din Abrud este o construcţie foarte interesantă, ieşind în evidenţă prin dimensiuni şi prin anumite elemente arhitecturale. Este orientată spre est-vest, faţada vestică remarcându-se prin turnul masiv. Turnul este împărţit pe trei nivele, care nu au înălţimi egale. Primul nivel conţine şi intrarea în biserică, iar trecerea la următoarele nivele se face prin câte o cornişă profilată. La nivelul trei, se află şi camera în care se ţin clopotele, iar ferestrele de aici au, la nivelul superior, deschideri cilindrice, conturate subliniat, în care se ţineau, înainte, cadranele ceasornicului.
Biserica Romano-Catolică din Abrud are un interior foarte interesant. Intrarea se face pe sub o tribună care este susţinută de arce şi, la rândul lor, de trei stâlpi foarte mari. În partea de sud, de află o scară care duce spre tribună, iar în partea de nord, se află altarul Sfântului Anton de Padova. Bolţile din interior sunt pictate, având medalioane care înfăţişează diverse scene, de la lumea celestă, la ghirlande şi amoraşi. Există mai multe altare în biserică: câte unul pe fiecare parte a navei şi unul central, luminat cu ajutorul unor ferestre terminate în semicerc.
Exteriorul Bisericii Romano-Catolice din Abrud nu conţine decoraţii, ci este doar tencuit, fiindu-i păstrate urme ale primei biserici construite în stil gotic. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai frumoase edificii din localitatea Abrud, care merită vizitat oricând.