Biserica Sfânta Maria din Baia Sprie se află în centrul localităţii situate într-o zonă pitorească, înconjurată de munţi înalţi şi împăduriţi, în mijlocul fostei pieţe a oraşului, numită Piaţa Hunyadi, în apropierea bisericii reformate şi a primăriei.

Biserica sală, orientată către est, dispune de o navă formată din trei travee, partea centrală fiind orientată spre nord şi sud, formând câte o capelă cu închidere semicirculară în interior şi dreptunghiulară în exterior.

Traveea centrală a navei este acoperită cu o cupolă pe pandantivi, susţinută de coloane îngemănate, iar celelalte travee cu boltă a vela. Nava bisericii se închide spre est cu un cor semicircular, al cărei laturi nordice îi este anexată o sacristie etajată.

alee-spre-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Aspectul şi elementele de decor ale faţadei principale a bisericii, cum ar fi structura porticului, cornişa principală împodobită cu un şir de denticuli, ancadramentul uşii principale, accentuat cu şiruri de ove, precum şi nişele cu statui amintesc de faţada neoclasică a catedralei episcopale din Satu Mare, cu toate că ferestrele circulare poartă deja amprenta stilului romantic.

turnurile-de-la-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Faţada nordică, dar şi cea sudică sunt amenajate simetric, iar părţile centrale, care încorporează cele două capele, sunt concepute asemenea unor rezalite încoronate cu timpan, cu faţade articulate cu pilaştri cu capiteluri ionice decorate cu palmete, ferestre şi nişe de statui cu închideri semicirculare.

statuie-langa-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Interiorul bisericii, asemenea faţadei, oferă o imagine impozantă vizitatorilor. Pereţii sunt articulaţi cu coloane şi pilaştri cu capiteluri ionice, învelite cu marmură roşie şi cornişe bogat profilate. Pictura altarului principal înfăţişează Înălţarea Maicii Domnului şi a fost pictată de Károly Lotz în anul 1858.

coloana-si-statuie-de-la-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

În timpul postului Sfintelor Paşti aceasta este acoperită cu o scenă a Răstignirii pictată în anul 1935 de pictorul din Baia Sprie, Hajós Ilona. În capelele laterale, deasupra altarelor neoclasiciste, se află tablouri pictate de Franz Geiling în anul 1859, reprezentând Răstignirea (dreapta) şi Sf. Ioan de Nepomuk (stânga). În nişele aflate în aceste capele sunt plasate statuile din lemn ale Sf. Ana, Sf. Iosif, Sf. Florian şi Sf. Emeric.

placuta-informativa-de-la-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

La intersecţia navei şi a corului, pe ambele părţi, se află câte o pictură ale unor altare laterale demontate în anii 1980, pictate în 1865 de Carl Schellein. Pictura alipita laturii nordice, conform tradiţiei locale, portretizează doi mineri, pe István Glódics şi Pál Stenczel, care aveau religii diferite (catolică şi reformată) şi în faţa cărora, în timpul unei dispute confesionale, a coborât din cer Fecioara Maria, înconjurat de îngeri.

Compoziţia picturii de pe latura sudică prezintă pe Isus ţinând o pâine, iar pe partea inferioară apare imaginea a doi îngeri ţinând o cruce şi un potir.

usa-din-lemn-de-la-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Bolta bisericii este decorată cu picturi murale executate în perioada construcţiei bisericii. În semicalota absidei, se vede scena încoronării Fecioarei Maria, în prima travee a navei, scena prezentării lui Isus în templu, în cupolă, naşterea lui Isus, iar în semicalotele capelelor laterale, adorarea magilor şi scena întâlnirii Sf. Maria cu Sf. Elisabeta.

statuie-exterioara-de-la-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Printre piesele interiorului, se remarcă cristelniţa de marmură roşie, acoperită cu un capac de lemn, în formă de clopot, încoronat cu o compoziţie sculpturală reprezentând botezul lui Isus, precum şi construcţia tribunei de orgă, sprijinită de patru stâlpi înalţi, din fier turnat, cu capiteluri egiptizante. În colecţia bisericii, se păstrează de asemenea un steag al minerilor din 1859.

loc-de-rugaciune-din-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Biserica a fost restaurată de mai multe ori. Cele mai importante au fost lucrările de refacere din anii 1982–1984, când au fost restaurate picturile murale, s-au demontat cele două altare laterale şi amvonul, iar în ultima travee a navei dinspre tribuna de orgă au fost ridicate două altare mai mici şi au înlocuit orga din 1857 cu o orgă electrică.

biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures-vedere-din-lateral.jpg

Biserica parohială din Baia Sprie este un monument important de arhitectură religioasă de stil neoclasicist, care prin utilizarea elementelor caracteristice ale stilului romantic are şi un caracter istoricizant. Importanţa ei, în afară de nivelul ridicat al calităţii arhitecturale şi a amenajării interioare, se datorează şi faptului că a fost proiectat de un preot diecezan, un caz foarte rar în arhitectura religioasă a vremii.

statuie-interioara-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Sacristia etajată, adiacentă laturii nordice a corului semicircular, nu este doar un spațiu funcțional pentru cler, ci și un loc unde se păstrează obiecte liturgice valoroase, unele dintre ele fiind adevărate comori ale patrimoniului religios și cultural local.

bolta-pictata-din-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Pe lângă rolul său religios, Biserica Romano-Catolică din Baia Sprie servește ca un centru de întâlnire pentru comunitate, un loc unde se întrepătrund tradițiile, credința și istoria, reprezentând un punct de referință pentru identitatea culturală a orașului.

drumul-spre-altarul-din-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg
altarul-din-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg
coloanele-din-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg
bolta-din-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg
imagine-de-ansamblu-cu-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg
biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg
panorama-cu-biserica-romano-catolica-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.