Tăuții-Măgherăuș este un oraș în județul Maramureș. Localitatea are o populație de 7.136 locuitori și a fost declarată oraș, împreună cu alte trei localități din județul Maramureș: Șomcuta Mare, Săliștea de Sus și Ulmeni. În componența orașului intră și satele Băița, Bozânta Mare, Bușag, Merișor, Nistru și Ulmoasa.

Deși este un oraș relativ mic, Tăuții Măgherăuș este gazda unor obiective turistice atinse de istorie. Printre ele, se află și Biserica Romano – Catolică.

imagine-de-ansamblu-cu-biserica-romano-catolica-din-tautii-magheraus-judetul-maramures.jpg

Acest lăcaș de cult a fost construit în diferite etape succesive, amplasamentul său constituind în Evul Mediu nucleul central al localității. Partea estică a navei si altarul au fost construite la începutul secolului al XV-lea, în a doua jumătate a aceluiași secol a fost realizată extinderea navei cu aproximativ 5,5 metri pe direcția vestică. Sacristia a fost construită în secolul al XVIII-lea.

Clădirea bisericii este formată dintr-o navă de plan dreptunghiular, un altar cu închidere poligonală, trei laturi ale unui octogon si o sacristie realizată ulterior, alipită laturii nordice a altarului.

Citește și:  Sfinxul din Bucegi : Obiective turistice Dâmboviţa

biserica-romano-catolica-din-tautii-magheraus-judetul-maramures.jpg

Tavanul, după prăbușirea bolții, este realizat din grinzi de lemn și scânduri. Fațada sudică a navei este penetrată de trei ferestre gotice realizate din piatră, iar pereții corului, de trei ferestre gotice, dintre care cea situată în axul bisericii este zidită.

De-a lungul timpului, a slujit drept lăcaș de cult mai multor confesiuni: calvinilor, care se pare că au construit-o, călugărilor minoriți, protestanților și, în prezent, romano – catolicilor.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.