Tăuții-Măgherăuș este un oraș în județul Maramureș. Localitatea are o populație de 7.136 locuitori și a fost declarată oraș, împreună cu alte trei localități din județul Maramureș: Șomcuta Mare, Săliștea de Sus și Ulmeni. În componența orașului intră și satele Băița, Bozânta Mare, Bușag, Merișor, Nistru și Ulmoasa.

Deși este un oraș relativ mic, Tăuții Măgherăuș este gazda unor obiective turistice atinse de istorie. Printre ele, se află și Biserica Romano – Catolică.

imagine-de-ansamblu-cu-biserica-romano-catolica-din-tautii-magheraus-judetul-maramures.jpg

Acest lăcaș de cult a fost construit în diferite etape succesive, amplasamentul său constituind în Evul Mediu nucleul central al localității. Partea estică a navei si altarul au fost construite la începutul secolului al XV-lea, în a doua jumătate a aceluiași secol a fost realizată extinderea navei cu aproximativ 5,5 metri pe direcția vestică. Sacristia a fost construită în secolul al XVIII-lea.

Clădirea bisericii este formată dintr-o navă de plan dreptunghiular, un altar cu închidere poligonală, trei laturi ale unui octogon si o sacristie realizată ulterior, alipită laturii nordice a altarului.

biserica-romano-catolica-din-tautii-magheraus-judetul-maramures.jpg

Tavanul, după prăbușirea bolții, este realizat din grinzi de lemn și scânduri. Fațada sudică a navei este penetrată de trei ferestre gotice realizate din piatră, iar pereții corului, de trei ferestre gotice, dintre care cea situată în axul bisericii este zidită.

De-a lungul timpului, a slujit drept lăcaș de cult mai multor confesiuni: calvinilor, care se pare că au construit-o, călugărilor minoriți, protestanților și, în prezent, romano – catolicilor.

Interiorul bisericii oferă o atmosferă de pace și contemplare. Fiecare element, de la vitraliile colorate până la sculpturile delicate, contribuie la o experiență imersivă pentru fiecare vizitator, stimulând atât reculegerea cât și admirația pentru arta sacră.

Acestea sunt principalele informații despre Biserica Romano-Catolică din Tăuții Măgherăuș. O vizită aici oferă nu doar o lecție de istorie, dar și o experiență spirituală profundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.