Biserica romano-catolică din comuna arădeană Vinga reprezintă un monument remarcabil de arhitectură gotică, fiind ridicat la finalul secolului al XIX-lea. Majoritatea locuitorilor din comuna Vinga sunt de origine bulgară, ei ajungând în această zonă în secolul al XVIII-lea. Aproximativ 125 de familii s-au stabilit în Vinga în acea perioadă, unde au construit şi o biserică.
Populaţia localităţii a crescut, astfel că în anul 1880 se ia decizia să se ridice un nou lăcaş de cult, mai încăpător. Strângerea fondurilor pentru această biserică a durat aproximativ 10 ani, banii provenind din donaţii ale locuitorilor. Construcţia a început în anul 1890, după planurile arhitectului Reiter Eduard.
Lucrările au fost coordonate de inginerii Antony Toma şi Hostalek Carol, iar la ridicarea bisericii au contribuit, pe lângă muncitori, şi voluntari din sat. Turnurile au fost realizate până în 1891, iar un an mai târziu, la 12 iulie 1892, biserica a fost sfinţită de către episcopul Alexandru Desswffi. Orga cu 32 de registre şi 1800 de tuburi, realizată de Wegestein Lipot, a fost montată în anul 1914.
În anul 1919, în urma unei furtuni, s-a rupt o parte din turnul stâng, iar din motive de siguranţă a fost demontat şi vârful drept. Zece ani mai târziu, ambele turnuri au fost refăcute, însă cu 3 metri mai scurte decât înălţimea iniţială. Biserica din Vinga a trecut printr-un proces de consolidare şi renovare în anul 1967 şi apoi în perioada 1988 – 1989.
Edificiul are forma unei cruci duble şi se întinde pe o suprafaţă de 1.461 de metri pătraţi, având lungimea de 63 de metri şi lăţimea de 25 de metri. Aspectul său impresionant este dat de cele două turnuri înalte de 65 de metri. Turnul din dreapta adăposteşte cel mai vechi clopot al bisericii, având o greutate de 330 de kilograme.
Altarul principal reprezintă Sfânta Treime, care este şi hramul bisericii, iar în dreapta acestuia se află statuia Sfântului Florian, ocrotitorul pompierilor. Celelalte altare sunt închinate Sfântului Anton, Sfintei Cruci, Sfântului Iosif, Maicii Domnului, Sfântului Petru, Sfântului Mihai şi Inimii lui Isus. Altarele sunt ornamentate cu 43 de statui din lemn de esenţă tare realizate de către sculptorul tirolez Rungaldier Iosif, care a donat şi cele două candelabre din lemn.
Mobilierul bisericii provine din regiunea austriacă Tirol, cele 52 de bănci din lemn – de la Szeged, iar cele patru confesionale şi 22 de uşi au fost lucrate de Eckel Francisc la Vinga. Baptisteriul realizat din marmură şi lemn a fost donat de către episcopul Alexandru Dessewffy, cel care a şi sfinţit biserica. Ferestrele şi vitraliile sunt opera lui Ioan Kriszter din Budapesta.
Pe lângă slujbele religioase, Biserica romano-catolică din Vinga este un centru de atracție turistică, oferind vizitatorilor o fereastră spre istoria și arhitectura gotică. În interior, elementele de artă sacrală și vitraliile colorate îmbogățesc experiența vizuală, fiecare detaliu având o poveste de spus.