Insula Kiji din Rusia, inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO chiar din anul 1990, adaposteste poate una dintre cele mai impresionante structuri din lemn, Biserica Schimbarii la Fata, exemplu magnific de arhitectura specifica folclorului rus. Ceea ce atrage atentia inca de prima oara sunt impresionantele domuri in forma de ceapa si caturi, realizate iarasi din lemn; de fapt, cei care au ridicat aceasta splendida structura nu au folosit nici macar cuie. Construita in anul 1714, Biserica Schimbarii la Fata urmeaza intocmai liniile arhitecturale ale folclorului rus, fiind realizata in totalitate din lemn de pin.

Plus, are un profil piramidal, alcatuit din trei octaedre ce devin tot mai mici pe masura ce ajung spre varf; aceste octaedre sunt sunt pozitionate una peste cealalta. Imaginea devine si mai splendida datorita celor 22 de domuri, in forma de ceapa, ce se afla pe acoperis si care, mai mult, sunt acoperite cu sindrila din lemn de plop.

Biserica Schimbarii la Fata de pe Insula Kiji1

Biserica nu este doar un giuvaier arhitectonic, ci si un edificiu perfect functionabil, constructurii integrand in structura un sistem de scurgere pentru protejarea bisericii. Totodata, ceea ce ar trebui sa ne mire este faptul ca aceasta biserica a fost ridicata cu ajutorul celor mai rudimentare unelte, cum ar fi, de pilda, topoarele. Nu exista, in schimb, foarte multe informatii referitoare la cei care au proiectat-o, asa cum nu se cunoaste nici identitatea tamplarilor si a dulgherilor. S-au strans, ce-i drept, nenumarate legende in jurul acestei minunate structuri, una dintre ele spunand ca Biserica Schimbarii la Fata a fost ridicata de un singur om, dulgherul Nestor.

Imediat dupa ce a ridicat biserica, Nestor a decis sa arunce toporul in lacul Onega, spunand: „Nu a mai existat, acum exista si nu va mai exista o biserica asemenea acesteia”. Legenda este, desigur, fascinanta, insa este aproape exclus ca aceasta biserica sa fie opera unui singur dulgher, cu atat mai mult cu cat pe insula Kiji din Rusia se afla numeroase alte biserici, unele poate la fel de impresionante ca aceasta, inclusiv un lacas sfant care are noua cupole, ridicata in anul 1764, precum si biserica Sfantul Lazar, cea mai veche biserica din lemn care a rezistat in fata eroziunii timpului.

Biserica Schimbarii la Fata de pe Insula Kiji11

Mai mult decat atat, insula Kiji adaposteste si alte cladiri si gospodarii rusesti ce dateaza inca din secolul al XVIII-lea; tot aici, se afla si o rezervatie naturala. Grandoarea, maretia arhitecturala si, de asemenea, eleganta Bisericii Schimbarii la Fata de pe insula Kiji din Rusia stau marturie pentru specificul rusesc, aceasta constructie fiind cu atat mai uluitoare cu cat a fost ridicata cu ajutorul celor mai simple unelte, fara macar sa se foloseasca cuie. Insula Kiji este, in acelasi timp, un loc monumental, reprezentativ pentru eleganta, frumusetea si deopotriva unicitatea structurilor rusesti din lemn, precum si pentru iscusinta de care artizanii acestei tari au dat dovada. In definitiv, acest loc este un muzeu in aer liber, infiintat in anul 1933, facandu-se eforturi mari pentru a conserva bisericile, cladirile si gospodariile care se afla pe aceasta insula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.