Biserica Sfântul Atanasie se află în partea de sud a localităţii Niculiţel din judeţul Tulcea.

Lăcaşul de cult datează din prima jumătate a secolului al XIV-lea, potrivit estimărilor realizate de specialişti pe baza unei monede descoperite în zonă. După o perioadă de aproximativ 100 de ani de la constuirea sa, biserica a încetat să funcţioneze, probabil în urma campaniei otomane din anul 1420. După un alt secol, clădirea a fost din nou folosită ca biserică de către comunitatea locală, fapt confirmat şi de cimitirul organizat în jurul ei.

Realizată într-un plan central cruciform, reprezentativ pentru stilul arhitectural bizantin, biserica este prevăzută cu o turlă hexagonală, pe naos, fără puncte libere de susţinere. Fiecare latură a turlei are ferestre înguste, iar faţadele laterale ale bisericii sunt decorate cu firide înalte.

Pentru a putea adăposti numărul tot mai mare de credincioşi, biserica Sfântul Atanasie a fost mărită cu aproximativ 1,5 metri, ridicându-se un nou zid. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, pronaosul a fost alungit cu încă 1 metru, prin dărâmarea peretelui construit cu două secole în urmă.

O consolidare amplă a avut loc în anii 1880, când zidul care despărţea naosul de pronaos a fost demolat parţial şi înlocuit cu o arcadă. În acelaşi timp, au fost înălţate zidurile exterioare.

Biserica Sfântul Atanasie a devenit monument de arhitectură în anul 1974 datorită arh. Cristian Moisescu, care a realizat şi un proiect de restaurare a clădirii. Lucrările au demarat în 1975. Cutremurul din 1977 nu a afectat grav edificiul, fiind avariat doar acoperişul. În acelaşi an, se desfiinţează Direcţia Monumentelor Istorice, însă lucrările de consolidare continuă până în anul 1980 sub coordonarea Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a Înaltpreasfinţitului Antim Nica.

În contextul cercetărilor arheologice din anul 1975, în biserică, au fost descoperite fragmente dintr-o pictură bizantină datând din secolul al XVI-lea. În pofida vechimii, frescele sunt bine conservate şi se mai pot încă distinge pe pereţii clădirii. În anul 1990, interiorul a fost restaurat de către pictorul Grigore Ion Popescu.

După restaurarea sa în secolul al XVI-lea, Biserica Sf. Atanasie a devenit nu doar un punct de reper spiritual, ci și un centru comunitar, înconjurată de un cimitir care mărturisește continuitatea și respectul tradițiilor locale. Aspectele arhitecturale și artistice ale bisericii reflectă influențele epocii, precum și adaptabilitatea comunității la schimbările istorice.

Pe lângă valoarea sa spirituală și istorică, biserica este un punct de atracție pentru turistii interesați de patrimoniul cultural al Dobrogei. Zona înconjurătoare, plină de istorie și povești, adaugă un plus de mister și frumusețe acestui sit istoric, făcându-l o destinație de nelipsit pentru orice vizitator în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.