Biserica Sfanta Maria din Sion, Ethiopia, este locul unde se presupune ca s-ar afla Chivotul Legii, aici fiind incoronati nenumarati imparati etiopieni. De fapt, acest lacas sfant se afla in Aksum, unde, de altminteri, crestinismul a ajuns destul de devreme, in nord-estul teritoriului actual al Ethiopiei. Aceasta religie a devenit, din secolul al IV-lea, mai cu seama sub domnia regelui Ezana din Aksum, oficiala, monedele din acea perioada fiind marcate cu crucea crestina. Astfel, dat fiind faptul ca, pe fondul dorintelor oamenilor, crestinismul a devenit religie de stat, Ezana a construit o biserica la Aksum, despre care s-a spus de atatea ori ca ar fi prima biserica din Africa, numai ca aceasta a fost distrusa, din nefericire, cateva secole mai tarziu.
Se spune ca biserica ridicata de Ezana din Aksum a pierit in furia atacului musulman din anul 1535. De asemenea, se mai spune ca altarul bisericii a fost adus de la muntele Sion, din Ierusalim. Insa ceea ce astazi putem admira cu toti se numeste Biserica Sfanta Maria din Sion, care a fost construita in anul 1665, cel mai probabil, pe locul vechii biserici. De mentionat este ca accesul femeilor in acesta biserica este strict interzis. Totodata, asa cum este precizat si inainte, exact in acesta biserica erau incoronati imparatii etiopieni, lacasul sfant fiind unul dintre cele mai importante locuri din Ethiopia.
Grandoarea arhitecturala a Bisericii Sfanta Maria din Sion nu este nicidecum asemanatoare cu felul in care o alta biserica, mult mai mare, a fost construita. Acest asa zis lacas sfant, ridicat in apropierea Bisericii Sfanta Maria, in anul 1960, a fost descris, ce-i drept, oarecum nepoliticos, ca semanand cu un bazin public de inot. Pe de alta parte, nu incape indoiala in faptul ca Biserica Sfanta Maria este un giuvaier arhitectonic pe langa celalalt lacas sfant recent construit. Intre aceste doua biserici se afla o capela mica in care, potrivit legendei, respectiv traditilor, s-ar afla cea mai sfanta relicva din Ethiopia, si anume Chivotul Legii.
Interesant este ca aceasta relicva nu a fost vazuta de foarte multi oameni. Ba chiar, Chivotul Legii era rareori aratat vizitatorilor, presupunandu-se ca a fost adus de la Ierusalim in Ethiopia, pe vremea regelui Solomon, mai cu seama in secolul al X-lea i.Hr., de catre regele Menelik I. Acesta era fiul lui Solomon si al reginei din Saba. In fapt, chivotul era racla sfanta in care evreii il ducea pe Iehova cu ei in peregrinarile lor prin Pelestina si in care, potrivit legendei, pusesera tablele Celor Zece Porunci primite de Moise pe muntele Sinai.
In acelasi timp, Chivotul Legii putea fi atins doar de preotii leviti insarcinati cu transportul sau, acesta putand fi chiar si unul dintre motivele pentru care relicva a fost aratata vizitatorilor de foarte putine ori. Ba mai mult decat atat, oricare alta persoana care ar fi indraznit sa puna mana pe chivot era ucisa de indata de puterea uriasa si de nemasurat, de natura divina, ce venea din interior. Aceasta puterea divina, dupa cum se spune, semana cu o descarcare electrica gigantica. In sfarsit, Biserica Sfanta Maria din Sion, Ethiopia, a fost, daca vreti, centrul religios din Aksum, lacasul sfant gazduind unele dintre cele mai importante evenimente religioase etiopiene. De altfel, cel mai sacru obiect din orice biserica etiopiana, de regula ascuns privirii curioase a oamenilor, este o replica a uneia dintre aceste table ale legii.
Pentru turistii interesati sa viziteze Biserica Sfanta Maria din Sion, in Capela Chivotului, s-a deschis un formidabil muzeu arheologic, ce pare ca urmeaza parcusul istoric al dezvoltarii acestui lacas sfant si nu numai. De fapt, importanta Bisericii Sfanta Maria din Sion este reflectata in insemnatatea regiunii Aksum, considerat cel mai sfant loc din Ethiopia. In prezent, acest loc este vizitat, an de an, de mii de pelerini, acestia considerand Aksumul ca fiind leaganul crestinismului etiopian.