Biserica „Sfântul Nicolae” din Popeşti se află în comuna Vasilaţi din judeţul Călăraşi. Aşa cum îi spune şi numele, poartă hramul Sfântului Nicolae, care este prăznuit în fiecare an, pe data de 6 decembrie.
Biserică din satul Popeşti a fost declarată monument istoric şi arhitectural, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Călăraşi, în categoria de importanță naţională. Biserica a fost ridicată în 1660, ctitorii ei fiind Radu Popescu şi, se crede, Antonie Vodă din Popeşti, care au primit sprijinul şi altor oameni cu stare.
Antonie Vodă a fost unul dintre domnitorii Ţării Româneşti, fiind pus pe tron chiar de boierii din familia Cantacuzinilor. A domnit doar trei ani, însă rolul său nu a fost unul important, pentru că era folosit de Cantacuzini pentru interesele lor proprii. Singura ctitorie oficială a lui Antonie Vodă din Popeşti este Mănăstirea Turnu din Târgșor, judeţul Prahova.
Biserica „Sfântul Nicolae” din Popeşti a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea şi apoi restaurată în anul 1864. De atunci, nimeni nu a mai intervenit, iar acest lucru este uşor de observat, pentru că intemperiile şi-au pus amprenta asupra construcţiei. Lăcaşul religios se remarcă prin simplitate: este cosntruit din piatră şi cărămidă, acoperişul este învelit cu tablă, are o singură turlă şi nu are pridvor.
Interiorul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Popeşti este la fel de simplu ca şi exteriorul. Este împărţit în pronaos, naos şi altar. Pereţii nu sunt pictaţi, ci sunt împodobiţi cu icoane. Biserica este una parohială, iar slujbele se ţin în ea după canonul bisericesc. Nu este o biserică foarte vizitată, însă, din când în când, se găsesc câţiva turişti care să admire monumentul.
Arhitectura bisericii reflectă stilul tradițional al lăcașurilor de cult din zona rurală românească, iar fiecare detaliu arhitectonic este imbued cu semnificații și istorie. Frescele și icoanele care împodobesc pereții sunt lucrări de artă care merită admirate nu doar pentru valoarea lor estetică, ci și pentru cea spirituală.
Visita la Biserica „Sfântul Nicolae” din Popești oferă oportunitatea de a experimenta o parte vie a credinței și tradiției locale, într-un cadru care inspiră pace și reflecție. Este un loc unde istoria și credința se întrepătrund, oferind vizitatorilor o fereastră către spiritualitatea profundă a zonei Călărași.