Biserica “Sfântul Nicolae” este unul dintre cele mai frumoase şi mai importante monumente istorice din oraşul Breaza din Prahova. Aşa cum îi spune şi numele, poartă hramul Sfântului Nicolae şi se află pe Strada Republicii, numărul 13.

biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Oraşul Breaza este unul dintre cele mai importante oraşe din judeţ, datorită valorii sale istorice. O legendă locală spune că numele său provine de la o ciobăniţă brează, adică o ciobăniţă care avea o şuviţă de păr alb în părul negru.

biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova-vazuta-din-lateral-fata.jpg

Breaza a început să capete importanță încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea când a făcut parte din averea Elenei Cantacuzino. Aproape două secole mai târziu, din 1834 şi până în 1852, a fost vamă, fiind apoi mutată la Predeal. Nu în ultimul rând, în secolul XX a fost foarte căutată, pentru că în anul 1928 a fost făcută staţiune balneo-climaterică.

prim-plan-cu-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Astăzi, oraşul Breaza atrage turiştii prin cele trei monumente istorice pe care le deţine – două biserici şi un castel. Biserica “Sfântul Nicolae” a fost construită în anul 1777, fiind, astfel, cel mai vechi lăcaş religios din oraş, pentru că cealaltă biserica a fost ridicată în 1830.

intrarea-in-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Ctitorii săi au fost câţiva ciobani care obişnuiau să vină cu oile în această zonă. Nu se cunosc împrejurările exacte în care a fost ridicată frumoasa biserică, se ştie doar că totul s-a petrecut în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti.

interiorul-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Stilul arhitectonic al Bisericii “Sfântul Nicolae” din Breaza este unul tradiţional muntenesc, fapt ce o face să fie un monument atât istoric, cât şi arhitectural. Pictura interioară murală s-a păstrat într-o stare foarte bună, iar reprezentările ciobanilor se pot vedea pe un tablou votiv de pe unul dintre pereţii lăcaşului.

iconostas-si-masa-din-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Biserica deţine unele cărţi foarte valoroase din punct de vedere istoric, precum “Evanghelia greco-romană Apostol” (1760), un Liturghier şi un Penticoster, ambele din 1792.

sir-de-coloane-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Construită într-un stil arhitectonic tradițional, Biserica “Sfântul Nicolae” impresionează prin detalii ornamentale și artistică, care reflectă bogăția culturală a zonei Prahova. Interiorul bisericii este decorat cu picturi murale și icoane, care nu doar că îmbogățesc estetic spațiul, dar și creează o atmosferă de reculegere și spiritualitate profundă.

picturi-murale-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

Istoria bisericii este legată de evoluția comunității locale și a avut un rol important în viața socială și spirituală a orașului Breaza. De-a lungul timpului, biserica a fost un loc de întâlnire pentru credincioși, un refugiu în vremuri de restriște și un simbol al rezistenței culturale și religioase în fața provocărilor istorice.

picturi-cu-sfinti-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg
turn-cu-cruce-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg
partea-de-sus-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg

fotografie-cu-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg
detalii-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg
portrete-de-la-biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova.jpg
biserica-sf-nicolae-din-breaza-judetul-prahova-vazuta-din-spate.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.