Biserica “Toţi Sfinţii” este una dintre cele mai vechi clădiri din oraşul Caracal. Potrivit pisaniei de la intrare, biserica a fost construită în anul 1818, fiind gata în doar câteva luni. Cu toate acestea, specialiştii cred că ea ar putea data chiar din secolul al XVI-lea sau al XVII-lea, aceste ipoteze fiind susţinute de caracteristicile arhitectonice.
Biserica a fost construită ca o fortăreaţă, pentru ca localnicii să o folosească în vremuri de restrişte. A fost împrejmuită cu ziduri foarte groase, iar ferestrele au dimensiuni mici, având zăbrele de fier pe exterior. Planul său este în formă de cruce, iar interiorul este împărţit în cele patru încăperi tradiţionale, şi anume naos, pronaos, altar şi pridvor.
Biserica “Toţi Sfinţii” din Caracal se remarcă prin câteva elemente architecturale. Pridvorul a fost adăugat, la fel ca şi turla, undeva la începutul secolului XX. Naosul şi altarul au ambele câte un plafon în formă de calotă, iar tâmpla are două intrări, deşi cele mai multe biserici au trei. În pronaos, se găseşte un spaţiu pentru cor şi în acest spaţiu există o scară care duce în turlă.
Pictura interioară a Bisericii “Toţi Sfinţii” se remarcă, în special, prin chipul Sfântului Hristofor, care se află pe peretele nordic. Acest sfânt, prăznuit în fiecare an pe 9 mai, este ocrotitorul călătorilor. Se spune că era un bărbat înalt şi foarte puternic şi că muncea ajutând oamenii să treacă un rău, ducându-i în spinare. Într-o zi, însă, a venit un copil care voia să treacă râul şi, pe măsură ce mergea cu el, copilul se lăsa greu pe spatele lui. În cele din urmă, copilul i-a mărturisit că e Iisus Hristos şi că greutatea este cauzată de povara lumii. De atunci i-a rămas sfântului denumirea de “Purtătorul lui Hristos”.
Pictura exterioară înfăţişează portretele unor sfinţi şi a unor prooroci, iar ca elemente decorative se disting brâurile şi ocniţele. Cei care intră în biserică vor observa un mormânt acoperit de marmură roz, care îi aparţine deputatului Ioan Dumitriu, una dintre personalităţile de seamă ale Caracalului. El a jucat un rol important în cadrul Unirii când comitetul s-a constituit chiar în acest oraş.
Locuitorii oraşului Caracal au de ce să se mândrească cu Biserica “Toţi Sfinţii”. Situată pe strada Bicaz, biserica este un adevărat exemplu de monument arhitectural şi religios.