Biserica Unitariană din Abrud se află în sud-vestul Pieţei Eroilor din localitate. Ea este deţinută de consiliul local Abrud, încă din anul 1986. Biserica a fost construită în 1786, unitarienii luând această decizie după ce au fost nevoiţi să părăsească biserica romano-catolică, în urma decretului Mariei Terezei.

Abrud1

Biserica Unitariană din Abrud a fost ridicată chiar vizavi de Biserica romano-catolică, unitarienii adoptând stilul baroc. Spaţiul i-a făcut să orienteze absida spre vest şi a fost ridicată din cărămidă, având o navă simplă şi un turn-clopotniță în formă de prismă. Turnul nu a fost construit de la început, ci după ce edificiul a fost afectat de incendiul care a pus stăpânire pe oraş, în anul 1848. Caracteristicile sale decorative sunt reprezentate de aplatizarea pilaştrilor adosaţi, cornişa puţin profilată şi lipsa curbelor de pe faţadă.

Intrarea în biserică se face printr-o uşă care are un ancadrament rectangular. Deasupra sa a fost încastrată o nişă rectangulară, pe care ar fi putut sta o inscripţie – astăzi, aceasta nu mai există. Ferestrele sunt şi ele foarte interesante: unele dintre ele se închid într-un semicerc turtit şi au în zona mediană un frej floral. Ferestrele din camera clopotelor sunt de dimensiuni mai mici şi nu prezintă decoraţii, ci obloane. Deasupra camerei clopotelor, se află câteva ferestre ca nişte goluri, în care a stat ceasornicul, astăzi inexistent.

interior Biserica Abrud

Decorul Bisericii Unitariene din Abrud este minimal, axa centrală a faţadei fiind cea care iese în evidenţă prin masivitate şi monumentalitate. Acoperişul original nu s-a păstrat, însă o carte poştală din anul 1909 scoate la iveală faptul că acoperişul era în două ape peste navă şi în formă de bulb de ceapă peste turn.

Citește și:  Monumentul Recunostintei din Caracal : Obiective turistice Olt

Biserica a trecut prin multe evenimente neprielnice de-a lungul timpului. Un prim eveniment a fost incendiul din timpul revoluţiei din 1848, însă unitarienii au reuşit să treacă peste încercarea grea. În anul 1927, biserica a ars din nou, însă cel mai puternic eveniment este faptul că nu s-au mai găsit enoriaşi începând cu sfârşitul secolului XX, ceea ce a dus la o degradare rapidă.

biserica-unitariana-din-abrud.jpg

Biserica Unitariană din Abrud a fost lăsată în paragină şi, deşi a trecut sub o altă administrare, lucrurile nu s-au schimbat deloc înspre bine. Mai mult, a fost folosită în cu totul şi cu totul alte scopuri – a fost, mai întâi, depozit de sare şi, apoi, depozit de mobilă. Lăsarea ei în paragină a dus la surparea acoperişului, iar astăzi nu se mai pot vedea decât ruinele navei şi ale turnului.

Deşi ar putea fi restaurată şi inclusă pe lista obiectivelor turistice din localitatea Abrud, autorităţile vor, mai degrabă, să o demoleze. Se pare totuşi că i-ar mai putea fi acordată o şansă, fiind inclusă într-un proiect care să o transforme într-un centru cultural, în care să se ţină diverse spectacole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.