Bucovina nu poate face nicidecum posibilă trecerea dintre cele două părţi ale civilizaţiei, şi-anume dintre cea industrializată şi cea conservată într-atât de bine, încât ne lasă impresia că admiram peisajele unor alte timpuri, ci mai degrabă ţinuturile acesteia ne aduc în faţa unei singure lumi, şi nu în faţa unei părţi, a unei civilizaţii în sine, guvernată de propriile principii, dar, în acelaşi timp, nedesprinsă de restul lumii şi de semnificaţiile acesteia.
Tocmai de aceea, Bucovina este destinaţia perfectă pentru oricare turist care-şi doreşte să scape de infernul oraşelor industrializate, de zgomotele asurzitoare ale claxoanelor şi de praful ce se aşază şi se ridică mai des, precum gândurile unui psihotic.
Drumurile ce şerpuiesc, pâlcurile de copaci dimprejur, satele adunate la poalele înălţimilor întregesc o lume de care nu ne mai putem bucura la fel ca înainte, un loc în care şi cel mai mic zgomot este atât de aparte, încât rămâi cu senzaţia că vine de undeva de sus.
Mergând prin satele împrăştiate printre şi de după dealurile falnice, vom observa bisericile ce servesc drept mărturie pentru credinţa localnicilor, unele medievale, iar altele recent construite, fapt de care ne dăm seama numai dacă ne uităm la turla sau la turnul pentru clopote.
Bisericile medievale din Bucovina nu au turlă sau turn pentru clopote, însă chiar şi aşa, noile construcţii nu contrastează cu nimic peisajul prin care murmură viaţa cu atâta nonşalanță. Imaginea cu care rămânem în minte este pe cât de vie, pe atât de frumoasă, fie că am căpătat-o iarna sau în timpul verii nu foarte toride. Ici-colo, putem întâlni câte o biserică umbrită de câte un copac, ascunsă parcă de ochiul fraged al naturii, culmea, ascunsă chiar de însăşi naturak.
Ne vom da seama că, de fapt, este o biserică, datorită dimensiunilor vizibil mai mari faţă de restul caselor din aşezarea respectivă, dar şi datorită crucii ridicate parcă deasupra întregii aşezări care pare împânzită de natura bogată. „Dumnezeu este prezent peste tot, dar stă sus, de unde ne are pe toţi în grijă” – numai dorinţa de a afla mai multe să ne fi ajutat să auzim aceste spuse ale unui localnic, de altfel, nu foarte deschis spre conversaţie.
Şi tocmai respectul localnicilor faţă de bisericile lor, în general, faţă de bisericile din Bucovina nu trebuie să fie vizibil, pentru că, în fond, „numai Dumnezeu ştie ce-mi stă pe suflet”. Totuşi, spre deosebire de mănăstiri, mare parte din bisericile medievale din Bucovina nu sunt atât de ascunse de ochiul curios al turiştilor, deoarece, după cum ştim, mănăstirile erau ridicate în locuri izolate, pentru că toţi călugării se puteau ruga în linişte pentru pocăinţă şi semenii lor.
Pe de altă parte, bisericile medievale din Bucovina au notă aparte în ceea ce priveşte arhitectura – cum spuneam, nu au turlă sau turn pentru clopote, şi pictura prezintă în mod clar specificul fiecărei aşezare în parte, pe unii pereţi stând pictate chiar şi chipurile unor domnitori.
Imaginile trecute prin timp, care ţin locul mărturiilor, pot fi admirate exact la ele acasă: Bucovina a păstrat acele biserici medievale, construite în secolele XIV, XV, chiar şi în secolul XVI.
Totodată, datorită turismului intens din satele care altădată nu erau călcate de niciun picior străin, localnicii au început să înţeleagă că frumuseţile care îi înconjoară cu atâta credinţă faţă de ei aduc sute de oameni în acele locuri, mai ales dacă aceştia vor să scape de oraşe. Turiştii pot vizita mănăstirile, unele dintre ele fiind chiar şi înconjurate de sate, dar şi bisericile medievale din Bucovina. De pildă, Patrimoniul Mondial are în lista sa Moldoviţa, Pătrăuţi, Humor ș.a..
Numai în Obcinele Bucovinei vin an de an sute de turişti, localnicii şi nu numai deja având oameni care au rămas întru totul fideli acestor frumoase locuri. Apoi, turiştii, pe lângă faptul că au şansa să petreacă zile bune într-un cadru liniştit, împânzit de natura peste care, din când în când, mai coboară timid ceaţa, mai pot vizita şi monumentele medievale din Bucovina, ori simplele locașe sfinte recent construite, unde se pot ruga. Amintim, astfel, biserica ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, din Mănăstirea Putna, una dintre cele mai vizitate biserici medievale din Bucovina.
Totodată, amintim şi biserica din Mănăstirea Suceviţa. Aceasta are două iconostase, ce datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, sub semnul arhitecturii baroce. Ba chiar pictura murală de pe pereţii exteriori ai bisericii este cea mai bine păstrată din întreaga Bucovina, exceptând aici, bineînţeles, zona de vest, care nu a fost niciodată pictată.
În acelaşi timp, imaginile bogate se vor succeda în mintea noastră ca scenele prinse în amintirile pe care le avem deja, fapt care se explică prin vioiciunea cromatică.
În sfârşit, un lucru ar trebui să ne fie tuturor o certitudine: bisericile medievale din Bucovina nu sunt simple monumente care au păstrat trecerea timpului, istoria, ci sunt mărturii de nepreţuit, mărturii pe care multe ţări ar dori să le aibă. În schimb, ţara noastră le are şi trebuie să le protejeze, aşa cum şi ele, cel mai probabil, o fac faţă de noi toţi.
Stilul arhitectural al acestor biserici este adaptat la climatul dur al regiunii, cu acoperișuri înalte și structuri robuste din piatră și lemn. Unicitatea lor arhitecturală stă în modul în care au fost construite pentru a rezista timpului și elementelor naturale.
Bisericile din Bucovina sunt nu doar locuri de cult, ci și importante atracții turistice care contribuie semnificativ la economia locală. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru a menține aceste monumente în condiții optime, permitând generațiilor viitoare să învețe și să se inspire din această moștenire culturală.