Orasul Bologna este capitala si cel mai mare oras al regiunii Emilia-Romagna, din Italia. Primele asezari de aici dateaza din anul 1000 i.Hr. A reprezentat un centru urban, fiind stapanit pe rand de etrusci, celti si romani. In acest oras a fost fondata prima universitate din lume, ce exista si astazi.

Este cel mai bine conservat centru cultural al Italiei, lucrarile de restaurare pornind din anii ’70 (datorita stricaciunilor provocate mai ales de cel de-al doilea razboil mondial). De asemenea, este cel mai dezvoltat oras, din punct de vedere economic, al tarii si al 47-lea al Europei. In 2000 a fost declarata Capitala Europeana a Culturii, iar in 2006, UNESCO l-a numit “Orasul Muzicii”, aici dezvoltandu-se o mare varietate de stiluri muzicale: clasica, electronica, jazz, folk, opera. Are cel mai mare nivel de trai din Italia, in 2001 fiind pe locul 1 (ca nivel de trai) din 107 orase italienesti.

Piata Mare Bologna
Piata Mare Bologna

Bologna se afla pe baza muntilor Apenini; provincia se intinde pana la varful Corno alle Scale, ce are 1954 metri inaltime deaspura nivelului marii. Aici este locul de intalnire al raurilor Reno si Savena. Orasul este asezat pe o zona de drenaj, deoarce cele doua rauri se varsa direct in mare.

Zona se afla sub influenta unui climat subtropical umed, ce este influentat foarte mult de mare. In ultimii 20 de ani s-au inregistrat -10 grade Celsius, iarna, iar vara se poate ajunge la 37 de grade Celsius. Precipitatiile medii anuale sunt intre 450 mm si 900 mm.

Due Torri
Due Torri

Are o importanta istorica imensa; centrul sau istoric se intinde pe 350 de acri, fiind al doilea cel mai mare centru din Europa. Inca sunt prezente importante monumente artistice medievale, renascentiste si baroce. Printre cele mai importante obiective ale orasului sunt cele 20 de turnuri de aparare ce au ramas in picioare (din cele 180 construite) din secolele XII si XIII, cel mai faimos fiind Due Torri, datorita formei sale inclinate. Orasul mai este faimos si pentru porticurile ce se intind pe aproximativ 38 de kilometri din oras. Printre ele se numara si Portico di San Luca, care este cel mai lung din lume. Acesta face legatura dintre Porta Saragozza si Sanctuarul Madonnei din San Luca, ce este o biserica construita in 1723 pe situl unui edificiu din secolul XI. Alte biserici ce merita vizitate: San Petronio (una din cele mai mari din lume), Catedrala Bologna, St. Stephan, St. Dominic, St. Francis, San Giacomo Maggiore (din secolul XIII) etc.

Portico di San Luca
Portico di San Luca

Un lucru important in istoria culturala a orasului a fost reprezentat de teatru. In secolul XVI, teatrul era cea mai populara forma de divertisment. Primul teatru a fost Teatro alla Scala, deschis inca din 1547. In 1998, orasul Bologna a pus bazele unui proiect numit Bologna dei Teatri, ce impreuna cu alte teatre din oras formeaza o unitate, promovand unanim spectacole de dans contemporan.

De asemenea, aici se desfasoara o intreaga serie de festivaluri si evenimente printre care: Festivalul International de Muzica Contemporana, Bologna Contemporanea, Festivalul International de Muzica Clasica, Festivalul Jazz-ului, Festivalul Biografilm, Danza Urbana etc.

strazi Bologna

De-a lungul secolelor Bologna a fost denumita “the learned one” (referire la universitatea sa), “the fat one” (referindu-se la mancarea traditionala) si “the red one” (referindu-se la culoarea rosie a acoperisurilor din centrul istoric).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.