Atunci cand Sir Thomas Stamford Raffles, locotenent-guvernatorul provinciei Java din Indonezia, si-a dus atributiile si mai departe in cautarea artefactelor specifice zonei, nu se astepta la gasirea celei mai impresionante constructii lasate de budisti in zona. Insa ceea ce i s-a parut initial exploratorului britanic drept un simplu deal mai inalt s-a dovedit a fi o constructie grandioasa, la fel de mare ca piramida din Sahara a egiptenilor. Alcatuita din 1.6 milioane de blocuri de piatra, acoperita cu o serie de 1300 de basoreliefuri, care puse cap la cap are acoperi o arie de 1,5 kilometri lungime si cu 504 statui ale lui Buddha asezate ca pentru o ceremonie, constructia numita Borobudur a reprezentat cea mai mare descoperire arheologica a anului 1814.
Locul a fost parasit undeva prin secolul al XIV-lea, cel mai probabil din cauza decaderii regatelor budiste si hinduse din zona, fapt care a facut ca la descoperirea sa de catre exploratorul britanic sa fie acoperit in intregime de plante, muschi si pamant. Lucrarile de “descoperire” a cladirii au durat ani multi, lucrarile fiind dificile din cauza numeroaselor elemente decorative intalnite. Insa, dupa cum arata fotografiile de epoca, au meritat din plin, Borobudur ajungand in prezent cel mai vizitat monument din Indonezia.
Monumentul apartine clar culturii budiste de tip Mahayana, fiind alcatuit din sase platforme patrate pe care se sprijina altele trei de forma rotunda. Fiind atat de mare, poate fi observat cu usurinta de la distanta, mai ales ca zona din jur este destul de joasa, fiind ramasitele unui lac. Schimbarile geologice au schimbat mult aspectul locului, in trecut constructia fiind pe malul acestui lac. In apropiere se mai gasesc inca doua locatii similare, mai mici, Pawon si Mendut, toate trei fiind asezate in linie dreapta. In prezent nu se stie daca au fost contruite asa sau a fost doar o intamplare. O legenda pitoreasca insa vorbeste de un drum cu ziduri pe margine care facea legatura intre aceste temple.
Borobudur este asezat intr-un loc parca scos dintr-un basm, gasindu-se intre doi vulcani gemeni – Sundoro-Sumbing si Merbabu-Merapi si intre doua rauri: Progo si Elo. Pe langa locatia aproape mitica se mai adauga si istoria surprinzator de pasnica a acestei constructii si a omenilor dedicati ei. Desi in zona se aflau atat statulete hinduse cat si budiste, aceste conlucrau si nu isi purtau dusmanie, nefiind niciun conflict religios in zona. Astfel, statele uneori isi daruiau sate sau regiuni unul altuia si conlucrau in privinta anumitor aspecte.
Borobudur a fost terminat prin anul 825 in timpul lui Samaratungga, durand peste 70 de ani sa fie construit in totalitate, necesitand un efort imens. A fost un loc de pelerinaj insemnat multa vreme, dar apoi populatia s-a retras din aceasta zona, poate din din cauza activitatii vulcanice, cantitati insemnate de cenusa trebuind inlaturata la reabilitarea constructiei. Insa ce s-a intamplat exact nu se stie, neexistand niciun document scris din acele vremuri.
Arhitectura in sine a constructiei de la Borobudur nu este unica, insa uimeste prin maretie si combinatia de elemente decorative. Avand forma unei stupe, a fost construit pe un deal natural, blocurile de piatra fiind aduse din alta parte si lipite cu mortar. Despre architect, Gunadharma, nu se stiu prea multe, la fel cum nu se stie de unde a venit numele locatiei, desi ar putea veni din bhudhara, care inseamna in dialectul javanez “munte”. Contructia sub forma de floare de lotus, simbol important al budismului, simbolizeaza prin treptele sale cele trei niveluri ale cosmologiei budiste: lumea dorintelor, lumea formelor si lumea fara forme.
Constructia are canale de scurgere a apei, mai multe siruri de scari pentru credinciosi, dar si mai multe stupe mici in varf, cu scop ceremonial. La Borobudur insa atractia principala este reprezentata de sculpturi, mai ales de basoreliefurile foarte bine realizate, acestea fiind de doua feluri: decorative si narative. Acestea din urma prezinta viata lui Buddha, legile kharmei si legende legate de alte personaje religioase importante. Lor li se adauga numeroasele statui ale lui Buddha, multe dintre ele devenind faimoase intre timp.
Borobudur este in continuare un loc sacru, aici avand loc pelerinaje in fiecare an; in rest, este un loc turistic, aici organizandu-se festivaluri traditionale, de muzica si dans, localitatile din preajma traind aprope exclusiv din veniturile aduse de turismul din zona. Monumentul face de asemenea parte din patrimoniul UNESCO, fiind protejat si adulat de oameni din intrega lume. Din pacate, nu toate evenimentele negative pot fi oprite, un sir de explozii distrugand mai multe stupe in 1985, un predicator musulman fiind mai tarziu trimis la inchisoare pe viata pentru ca a pus la cale atentatul.
Din fericire, Borobudur a scapat intact din cutremurul devastator din 2006, desi zona din jur a fost afectata serios. Acum insa o noua problema apare tot mai des, cea a vandalismului turistilor, desi acestora li se atrage atentia in mod special sa nu atinga nimic. Cu toate acestea nu exista nicio limita a numarului maxim de vizitatori permisi la fata locului, acestia putand sa viziteze locatia si fara ghid.