Home Cultură generală Bradul de Crăciun trebuie să fie un simbol al bucuriei, nu prilej...

Bradul de Crăciun trebuie să fie un simbol al bucuriei, nu prilej de decimare a pădurilor

0
Brad artificial de Craciun cu aspect natural

Este un fapt de necontestat că, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, în sufletul fiecăruia dintre noi se trezeşte o emoţie, o predispoziţie pentru bucurie, generozitate, echilibru, frumuseţe, stări pe care le asociem, în virtutea tradiţiei, a experienţelor personale, cu celebrarea Naşterii Domnului şi cu decorul specific anotimpului hibernal, din care bradul de Crăciun nu poate lipsi.

Bradul de Craciun, impodobit
Bradul de Craciun, impodobit

Repetăm şi respectăm, în fiecare an, un adevărat ritual, care exprimă simbolic sentimente, valori, credinţe, apartenenţa la un specific naţional, adaptându-ne însă mereu la epoca în care trăim, tot mai sofisticată, mai pretenţioasă, în care decorul – podoabele specifice, bradul de Crăciun, colindele, cadourile, strălucirea străzilor, a vitrinelor etc. – toate au importanţa şi rolul lor bine definite. Într-un astfel de context, niciunul dintre gesturile noastre nu poate fi contra sensului firesc al sărbătorilor. Mai ales bucuria pe care o aduce bradul împodobit, în casele noastre, nu ar trebui să însemne motiv de decimare a pădurilor, adică a naturii care ne ocroteşte şi fără de care viaţa noastră nu ar exista.

Bradul de Crăciun – semnificaţii ancestrale versus paradoxul omului modern

Nu întâmplător bradul de Crăciun este elementul de decor nelipsit în cadrul sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos sau Crăciunul (din latinescul “Creatio”- “naştere”) se suprapune, ca dată (25 decembrie), pe vechi sărbători precreştine, precum cele dedicate, în preajma solstiţiului de iarnă, zeului Mithra (numit de romani “Sol Invictus”- “Soarele neînvins”) sau cele consacrate Saturnaliilor antice, când se aduceau daruri lui Saturn, zeu semnificativ pentru vârsta de aur a Romei.

În toate împrejurările menţionate anterior, pomul împodobit, de obicei bradul, care rămâne verde şi iarna, este un simbol al renaşterii, al reînnoirii vieţii, exprimă legătura între cer şi pământ, dintre spiritual şi material, speranţa mereu susţinută de forţele luminii biruitoare asupra întunericului şi morţii. Şi în alte culturi – egipteană, ebraică, chineză etc. – bradul simbolizează viaţa eternă, iar luminile şi ghirlandele din brad au menirea de a alunga spiritele rele.

Bradul împodobit de Crăciun este un simbol care ne încurajează să ne urmăm drumul, să înfruntăm problemele existenţei, aşa cum ramurile mereu verzi ale copacului susţin greutatea zăpezii şi a îngheţului. Bradul poartă în sine energia vieţii, a bucuriei, a speranţei, pentru cei care ştiu să o înţeleagă şi să o urmeze.

Paradoxul, pentru omul modern, de la noi şi de oriunde, în multe cazuri, este că, ignorând sau uitând semnificaţiile ancestrale ale acestui simbol – bradul viu – în loc să celebreze viaţa, lumina şi puterea, pune totul sub semnul unui gest distrugător – brazi doborâţi, răniţi, omorâţi, păduri defrişate, decimate, urme deprimante ale trecerii omului, cel care pretinde că vrea să se bucure de lumină şi de spiritul sărbătorilor, adică al vieţii care să triumfe asupra morţii, al binelui care să biruiască răul.

Padure de brazi defrisata

Ce imagine mai tristă, mai apăsătoare, mai dezolantă decât cea de după sărbători, când mormane de brazi uscaţi, morţi, abandonaţi ca orice obiect de care te-ai folosit o vreme şi care a devenit urât şi inutil, sunt aruncaţi, cu indiferenţă, la gunoi.

Brazi uscati dupa sarbatori

O soartă asemănătoare au şi brazii naturali comercializaţi în ghivece. Cei mai mulţi nu supravieţuiesc după transplantare, iar tratamentele fitosanitare intensive (împotriva dăunătorilor şi a bolilor) devin foarte dăunătoare pentru sol şi pentru pânzele freatice. Nici chiar celebrii brazi de Normandia (regiune din nordul Franţei) nu se mai bucură de succes, din aceleaşi motive. Milioanele de brazi comercializaţi de Crăciun, de pe sute de hectare, au făcut din această zonă, pentru o vreme, doar o sursă de venituri uriaşe, până când s-a constatat că nu este vorba despre o variantă ecologică autentică, ci doar de un fel de Eldorado pentru proprietarii respectivi de terenuri.

Alegeţi un brad de Crăciun care să celebreze bucuria, nu brazi tăiaţi din pădure

Bradul de Craciun, cu decoratiuni elegante

Pentru cei care sunt reticenţi la ideea de a opta pentru un alt fel de brad decât cel retezat din pădure, trebuie să subliniem un aspect menţionat anterior, că bradul împodobit de Crăciun este doar un simbol care, ca toate simbolurile, reprezintă un semn, un obiect care, indirect şi în mod convenţional (adică recunoscut de toată lumea cu aceeaşi semnificaţie, în virtutea tradiţiei) reprezintă o idee, o stare sufletească, o atitudine. Nu este nevoie să sacrificăm viaţa pădurii, a bradului falnic şi puternic, pentru capriciul de a simţi mireasma de cetină în casă.

Pe de altă parte, ne putem întreba cum ar proceda cei care, cu prilejul diverselor sărbători, celebrau altădată, chiar şi în prezent, alţi arbori, precum stejarul, plopul, cedrul, în culturile nordice, de exemplu, sau palmierul, în unele tradiţii asiatice etc. Nici măcar nu ne-am putea imagina un vârf de cedru sau de palmier retezat, adus în casă de sărbători.

Mai mult, niciodată în vechile tradiţii româneşti nu a existat practica tăierii brazilor de sărbători, cea a decimării pădurilor nici atât. În anumite zone ale ţării, când în noaptea care precedă Naşterea Domnului se rostogolesc pe dealuri roţi de foc, care să amintească de Cel care a creat Lumina, acestea sunt făcute din crengile uscate şi adunate din pădure, ca gest de grijă şi de preţuire faţă de darurile naturii.

În prezent, există variante minunate pentru a avea în casa bradul de Crăciun potrivit şi pentru a întâmpina sărbătorile luminoşi, încrezători, cu gânduri bune, izvorâte din spiritul si voinţa noastră, nu din seva bradului din pădure, în care se curmă viaţa.

Bradul artificial, cu aspect natural, împodobit după gustul fiecăruia, adaptat, prin formă, dimensiune şi culori, interiorului casei şi design-ului acesteia, este cea mai bună opţiune. Brazii artificiali pot fi păstraţi ani la rând, nu se degradează, sunt ieftini şi economici, de fiecare dată când îi împodobim le putem da un alt aspect, prin alegerea, schimbarea şi diversificarea ornamentelor.

Mii de insecte în bradul natural de Crăciun?

Un studiu norvegian, făcut recent de Universitatea din Bergen, relevă că, în momentul în care un brad natural este adus în casă, mii de insecte se trezesc din hibernare şi proliferează – Psocoptera (insecte cunoscute şi sub denumirea de păduchi de cărţi, de culoare gri, albă sau gălbuie, cu aripi mici), Collembola (artropode de 1-2 mm lungime, cu antene), acarieni (artropode de dimensiuni microscopice) etc. Numărul lor poate ajunge până la 25 de mii într-un singur brad tăiat. Aceste creaturi sunt, în mare parte, invizibile cu ochiul liber, iar primele care simt prezenţa lor sunt persoanele alergice. Forfota a mii de insecte printre beculeţe, dulciuri, ghirlande şi cadouri, trebuie să recunoaştem, nu se potriveşte cu spiritul sărbătorilor şi nici cu preocuparea noastră firească pentru curăţenie.

Avantajele unui brad artificial de Crăciun

Bradul alb de Craciun

Se poate constata, cu uşurinţă, că bradul artificial de Crăciun, ecologic, ignifug (fiind făcut din materiale rezistente la foc), produs într-o multitudine de dimensiuni, reutilizabil ani la rând (chiar şi 20 de ani), fără a-şi pierde aspectul frumos, este varianta preferată de tot mai mulţi cumpărători.

În condiţiile în care dezechilibrele ecologice devin tot mai evidente la scara planetei, este important să conştientizăm şi alegerile pe care le facem în achizionarea diverselor produse, inclusiv a bradului de Crăciun. Chiar dacă au apărut şi pepiniere de brazi naturali, special plantaţi pentru a fi comercializaţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă, sacrificarea lor, spun specialiştii, perturbă ecosistemul pe termen lung.

Împodobirea bradului artificial – sugestii pentru sărbători pline de strălucire

Brazi de Craciun cu decoratiuni

Brazii artificiali de Crăciun, ecologici, de calitate, care pot fi achiziţionaţi foarte uşor şi comod online, într-o mare varietate de oferte, pentru toate gusturile, de la cei ieftini la cei de lux, cu aspect natural, bogaţi în ramuri, cu vârfurile ninse, cu sau fără conuri, verzi, albi, argintii sau negri, pentru acasă sau pentru birou, unii concepuţi chiar după aspectul brazilor naturali Cris Normandia, toţi asamblându-se foarte uşor, cu suport metalic inclus, pot aduce strălucirea şi bucuria pe care le aşteptăm şi le căutam de sărbători.

Astfel de brazi artificiali sunt ideali pentru a fi împodobiţi după gusturile fiecăruia, un loc privilegiat între ornamente avându-l globuleţele, beteala, figurinele, sistemele de iluminat, care pot crea un decor feeric .

În 2017, în tendinţele de decorare, preferate sunt culorile pastelate, dar trebuie ţinut seama şi de faptul că, pentru efecte deosebite, nu este recomandat să se combine prea multe nuanţe. Un brad frumos, care să fie în centrul atenţiei, ca element de decor, va arăta foarte bine în două culori şi cu un număr de ornamente potrivit, astfel încât să nu acopere în totalitate crenguţele.

Anul acesta, foarte elegantă în decorarea bradului de Crăciun este considerată atmosfera polară, cu brăduţi albi, argintii sau verzi, acoperiţi cu zăpadă artificială, cu podoabe albe pe o parte şi colorate, pastelate, pe partea opusă. De asemenea, pentru brăduţi verzi, sunt recomandate de către designeri, ornamentele în nuanţe de roşu, cu mici accente aurii pentru sugestia unei atmosfere festive. Revine în trend, de asemenea, stilul Art Deco, cu ornamente în linii geometrice şi culori estompate – smarald şi safir. Pentru cei care doresc efecte surprinzătoare, combinaţia de roz şi violet aduce o notă excentrică, atipică.

Bradul de Craciun

Brazii artificiali, împodobiţi, curaţi, mai frumoşi şi pentru că sunt rezultatul alegerii noastre de a păstra bradul natural acolo unde îi este locul, în liniştea adâncă şi protectoare a pădurii, gândul şi sufletul curate, strălucirea din spirit şi din jurul nostru, toate pot dobândi un sens mai profund, acela că pământul şi cerul şi oamenii se bucură pentru Lumina care învinge şi care este cea a tuturor veacurilor, cuvenindu-se să o întâmpinăm cu sinceritate şi cu bucurie. Să nu uităm că pomul împodobit de Crăciun este un simbol, iar opţiunea pentru un brad artificial, nu pentru decimarea pădurilor, este garanţia că vom avea nu numai un decor de poveste, dar şi că dorinţa noastră de a fi în armonie cu ceea ce natura ne dăruieşte în fiecare zi, de a ne bucura de spiritul sărbătorilor cu adevărat, ,va fi un fapt, nu doar o intenţie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version