Judetul Braila se afla in Campia Romana, in estul Romaniei. Este de marime mijlocie, cu mai putine obiective turistice de vizitat ca alte judete, insa cel putin la fel de interesante. Are avantajul ca se afla langa Dunare, fluviul oferind nenumarate posibilitati de agrement. Judetul este format dintr-un municipiu (Braila, care e si resedinta de judet), trei orase (Faurei, Ianca, Insuratei) si 40 de comune.

Judetele vecine ale Brailei sunt Galati (nord), Ialomita (sud), Constanta (sud-est), Tulcea (est), Vrancea (nord-est) si Buzau (vest). Dunarea a impartit judetul Braila in doua unitati de relief: Balta Brailei in est (considerata cea de-a doua Delta a Romaniei) si campie in vest. La randul ei, Balta Brailei este impartita in doua: Insula Mare a Brailei si Insula Mica a Brailei. Insula Mare a Brailei s-a nascut in secolul al XX-lea, cand autoritatile au desecat si indiguit un teren mlastinos.

judetul Brailaa

Are 60 de km lungime si 20 de km latime, fiind unul din terenurile agricole cele mai productive din Romania. Insula Mica a Brailei se afla in bratul vestic al fluviului Dunarea, fiind un teritoriu inundabil. Spre deosebire de Insula Mare a Brailei, Insula Mica si-a pastrat peisajul natural, motiv pentru care a fost declarata parc natural, fiind protejata prin lege.

Zona de campie a judetului Braila ocupa cea mai mare parte din suprafata judetului. Zona este intrerupta, din loc in loc, de vai, lacuri si movile, iar raurile care o delimiteaza sunt Buzaul, Siretul si Calmatuiul. Campia Brailei este teritoriul aflat intre Lunca Dunarii si luncile celor trei rauri, teritoriu impartit in doua sectoare, estic (Campul Viziru) si vestic (Campul Gemenele, Campul Mircea Voda si Campul Ianca).

faleza Braila

Judetul Braila a fost atestat pentru prima data in anul 1481, numele sau aparand intr-unul din hrisoavele lui Stefan cel Mare. Cu toate acestea, titulatura de “judet” dispare in prima jumatate a secolului al XVI-lea, cand Imperiul Otoman pune bazele raialei Brailei, raiala protejata de ziduri de incinta. Reinfiintarea judetului Braila s-a produs in anul 1829, cand raiaua a fost desfiintata, in urma Pacii de la Adrianopol. Noul judet era cel mai mic judet din Tara Romaneasca, fiind alcatuit din doar 49 de sate. In 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a reorganizat teritoriul Romaniei, impartindu-l in 33 de judete.

Astazi, judetul Braila nu este unul din cele mai populare judete din Romania in ceea ce priveste turismul, insa obiectivele turistice pe care le are merita vizitate. Muzeele si casele memoriale nu sunt de neglijat. Turistii pot vizita Muzeul Brailei care este, poate, cel mai important muzeu al judetului.

Muzeul Brailei

Deschis publicului in 1881, in urma unui decret dat de regele Carol I, muzeul este alcatuit din sectiile de arheologie si istorie, etnografie si arta populara, arta, stiinte ale naturii. De asemenea, turistii pot vedea si Muzeul de Etnografie si Arta Populara (aflat in Gradina Publica din orasul Braila), Casa colectiilor de arta (cuprinde mai mult de 3000 de obiecte de arta decorativa si plastica), Casa memoriala”Panait Istrati”, Biserica Armeneasca din Braila, Biserica de lemn “Sfantul Nicolae” din Lacu Rezii, Biserica Bulgara “Inaltarea Domnului” din Braila, Manastirea Lacu Sarat din localitatea cu acelasi nume, Cetatea Brailei (construita in secolul al XIX-lea de turci), Esplanada Dunarii (aflata in portul din Braila, avand treptele construite din granit de Dobrogea), Fantana cinetica din Braila (construita, in 1988, de sculptorul Constantin Lucaci, deseori numit “al doilea Brancusi al Romaniei”), Statiunea Lacu Sarat (cunoscuta pentru apele sulfatate, clorurate, magneziene si sodice, precum si pentru namolul sapropelic), Popina Blasova (monument al naturii, alcatuit din gresii, conglomerate de cuartiti si detritusuri geosiere).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.