Braţul Sulina sau Canalul Sulina este cel mai scurt braţ din Delta Dunării, având o lungime aproximativă, de 70 de kilometri. Totodată, este cel mai drept braţ al Deltei şi a apărut ca urmare a ramificării braţului Tulcea. Se varsă în Marea Neagră, chiar în dreptul oraşului cu acelaşi nume.

Având în vedere că se află în mijlocul Deltei Dunării şi că între anii 1862 şi 1902 au avut loc o serie de lucrări de amenajare pentru navigaţie (conduse de Comisia Europeană a Dunării), lungimea braţului Sulina a scăzut de la 93 de kilometri, iar volumul apei a ajuns la 19%, adică dublu faţă de cum era în acea perioadă.

În anul 1991, nava ucraineană Rostock a eşuat şi canalul a fost blocat pentru un timp, iar navigaţia nu s-a mai putut desfăşura în modul obişnuit. Deblocarea şenalului a avut loc în anul 2005, iar de atunci este dragat în permanenţă, pentru ca navigaţia maritimă să aibă parte de condiţii optime şi să nu mai existe incidente de acest gen. La momentul actual, navigaţia se desfăşoară fără probleme, iar vasele cu un pescaj de până la şapte metri pot trece pe aici.

Adâncimea minimă a braţului Sulina este de 6 metri, în timp ce adâncimea maximă ajunge la 17 metri. În locul în care se varsă în mare, se formează o depunere de aluviuni şi aşa ia naştere bara de la Sulina, care poate optura gura de vărsare. Acesta este motivul pentru care a fost construit un dig lung de 9 kilometri, care îndepărtează aluviunile aduse de mare spre larg.

bratul-sulina.jpg

Localităţile care se întind de-a lungul braţului Sulina sunt Sulina, Maliuc, Gorgova, Crişan, Ilganii de Sus, Partizani şi Vulturu. Sulina este şi port liber şi cei care vor să ajungă aici nu au cum să o facă pe asfalt, ci numai pe apă – se ajunge ori de pe Dunăre, ori de pe Marea Neagră. Este oraşul aşezat la cea mai mică altitudine din România, adică 4 metri deasupra nivelului mării. Se remarcă prin faptul că este înconjurat de soluri nisipoase şi sărate, vegetaţia fiind specifică dunelor de nisip. Sulina este una dintre cele mai vechi aşezări din România, având o vechime de peste 2700 de ani.

Maliuc este o altă localitate de pe braţul Sulina foarte vizitată de turişti. Chiar dacă populaţia depăşeşte cu puţin 300 de locuitori, oamenii vin aici pentru pescuitul sportiv, dar şi pentru vânătoarea sportivă. În fiecare an, are loc Competiţia nautică “Ivan Pataichin”, iar de aici se organizează multe excursii spre Canalul Litcov, Lacul Gorgova sau Lacul Fortuna.

Crişan este un sat de pescari foarte bine dezvoltat, datorită faptului că aici se bifurcă cele mai multe dintre escapadele din Delta Dunării. Dezvoltarea o datorează şi situării pe cel mai circulat canal. De aici, se poate porni spre toate localităţile din Deltă, iar acest lucru i-a împins pe locuitori să-şi construiască pensiuni. Tot aici, se află un monument comemorativ, care a fost construit în cinstea inaugurării Canalului Sulina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.