Sunt aproape doua sute de ani de cand Johann Wolfgang Dorbeiner, chimist german, profesor la Universitatea din Iena, in 1823, inventa prima bricheta, pornind de la proprietatea platinei de a aprinde hidrogenul, in contact cu aerul. Bricheta avea o forma cilindrica, din sticla transparenta, in interiorul ei, un mecanism facand sa curga peste zinc, acid sulfuric diluat. Din reactia celor doua rezulta hidrogen, care iesea printr-o supapa, frecand o bucata poroasa din platina.
Gazul detonant obtinut se aprindea, astfel aratand prima bricheta folosita vreodata. Pare un sistem destul de complicat pentru un obiect care sa produca o flacara mica, dar principiile de baza au fost pastrate si in variantele ulterioare. Mai exact, indiferent de forma sau de marca, pana la urma, orice bricheta, si astazi, este un obiect pirotehnic autonom, cu un carburant stocat intr-un rezervor mic, astfel incat bricheta sa poata fi tinuta, cu usurinta, la purtator.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, Carl Auer von Welsbach, inventator austriac, pune la punct bricheta cu combustibil si piatra (ferocerium – un aliaj special pentru piatra de bricheta), aceasta generand o mica jerba de scantei, in momentul in care era frecata pe o suprafata rugoasa (zgrunturoasa), suficient de dura. Piatra de bricheta este presata, cu ajutorul unui resort, de o rotita striata, iar scanteile care se formeaza aprind vaporii de combustibil eliberati din rezervor. O asemenea piatra si un astfel de mecanism sunt folosite la brichete si in prezent.
Americanul Georges G. Blaisdell, fondatorul Zippo Manufacturing Company, este creatorul uneia dintre cele mai cunoscute marci de brichete (Zippo), in 1932. Se povesteste ca Blaisdell, prin 1931, l-ar fi intrebat pe un prieten foarte elegant, de ce nu are si o bricheta pe masura, care sa ii confere mai multa prestanta tinutei. Asa i-a venit ideea de a crea o bricheta frumoasa, simplu de utilizat si fiabila, ceea ce s-a si intamplat un an mai tarziu – a conceput si a fabricat o bricheta metalica, dreptunghiulara, cu un capison de protectie a flacarii.
Acest produs s-a bucurat si inca se mai bucura de atata succes, incat sunt zeci de filme in care bricheta Zippo este la vedere, folosita de actori celebri (“Rambo”, “Mad Men”, “Dexter”, “GTO” etc.), iar in lume sunt peste patru milioane de colectionari de Zippo. In 2001, o bricheta Zippo, fabricata in 1933, a fost vanduta, in Japonia, cu 18 000 de dolari. Orice bricheta Zippo pusa in vanzare are garantie nelimitata.
Bricheta cu gaz
Bricheta cu gaz este inventia francezului Marcel Quercia, directorul firmei “Flaminaire” (numita, mai tarziu BIC, celebra producatoare, astazi, de stilouri, brichete si telefoane mobile), care a lansat doua modele de brichete, unul de masa (GENTRY) si altul de buzunar (CRILLON), in 1948. Productia industriala de brichete cu gaz (butan) a luat amploare dupa 1960.
Brichetele automate
Brichetele automate genereaza scanteia necesara aprinderii flacarii printr-un dispozitiv electronic.
Brichetele de furtuna
Brichetele de furtuna, numite asa pentru ca au aparut dintr-o necesitate, initial, a marinarilor, de a avea un dispozitiv de aprindere pe care sa nu il stinga vanturile puternice de pe mare. Acest lucru s-a obtinut printr-o mai buna calitate a combustibilului, butanul trecand, in scopul mentinerii flacarii, printr-un catalizator care faciliteaza arderea completa si care confera culoarea albastra flacarii.
Brichetele pneumatice
Brichetele pneumatice sunt alcatuite dintr-un cilindru si un piston. Cand se apasa rapid si cu forta pe piston, aerul din cilindru este comprimat, temperatura creste si aprinde materialul inflamabil folosit (bumbac, iasca).
Brichetele solare
Brichetele solare, contrar asteptarilor, nu sunt o inventie de ultima ora. S-au gasit brevete pentru brichete solare, provenind din 1878 si 1885. Acestea functioneaza pe principiul concentrarii luminii soarelui intr-un punct fix, cu ajutorul unei oglinzi concave sau al unei lentile. Brichete solare din plastic au fost fabricate incepand cu 1970. Brichetele solare actuale sunt foarte interesante, sunt fabricate dintr-o oglinda din aluminiu, nu au nici un fel de mecanism care sa trebuiasca sa fie actionat, dar prezinta un incovenient major: nu functioneaza pe vreme mohorata, fara soare, si nici noaptea.