Bristol este un oraș și un comitat al Angliei, situat la granița dintre patru comitate: Avon (a cărui capitală este), Bath, nord est Somerset și Cesteshire. Numele orașului provine din limba engleză veche în care „brycgstow” înseamnă „locul de la pod”. Acest pod este și astăzi simbolul orașului și atrage numeroși turiști. Bristol este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai vechi porturi din Insulele Britanice.

Încă din secolul al VI-lea î.e.n. orașul a fost un centru de schimb important pentru mărfurile transportate pe calea apei. Poziția sa strategică de la confluența râurilor Avon și Frome a făcut ca saxonii să extindă și să adapteze castelul care se ridica în vechime pe aceste locuri, transformându-l în citadelă și în reședința contelui de Gloucester. Bristolul a devenit cel mai important port al Angliei. În 1497 de aici a ridicat ancora, îndreptându-se către pământul nou navigatorul John Cabot care a atins continentul american după Cristofor Columb.

catedrala din Bristol
catedrala din Bristol

Cea mai faimoasa catedrală din Bristol, construită pe rămășițele unui templu, apoi a unei biserici romane, este una dintre cele mai importante atracții turistice din Bristol. Datorită mărimii sale, catedrala e o adevărată instituție, o mulțime de oameni lucrează sau colaborează cu ea, are o fundație proprie care se ocupa cu strângerea de fonduri și desfășoară acțiuni de caritate. Totul se află sub un acoperiș imens, naosul și navele laterale au înălțimi egale, ceea ce arată ca structura a fost proiectata ca un întreg și nu a fost completată ulterior.

Spațiul enorm e luminat natural prin ferestrele gigantice de pe pereții laterali, dar și de pe cei frontali. Catedrala datează probabil din secolul al XII-lea, când s-a ridicat aici o mănăstire, apoi biserica, uriașa construcție care are peste 91 metri lungime, din care doar naosul are 38 metri, ridicându-se la peste 15 metri înălțime, la fel navele laterale și corul, creând impresia unei săli imense.

Podul Clifton
Podul Clifton

Podul Clifton sau al sinucigașilor, este simbolul orașului Bristol și este cunoscut pentru că se întinde peste faimosul râu Avon, o bijuterie a epocii victoriene, podul avănd 214 m lungime, dar și pentru ca e un loc preferat de sinucigași, datorita înălțimii sale. Între 1974 și 1993, 127 oameni s-au sinucis aruncându-se de pe pod, astfel încât în 1998 s-au instalat câteva bariere pentru a împiedica alte salturi în gol.

Podul a fost construit în 1754, la dorința postumă a unui negustor de vinuri care a dorit construcția unui pod peste râul Avon care să unească zona Clifton din Bristol cu localitatea Leigh Woods. Început în 1831 podul a fost terminat doar în 1864. Proiectat în secolul al XIX-lea pentru trafic ușor de căruțe trase de cai, podul mai corespunde încă traficului modern, care este în jur de 11.000-12.000 autovehicule zilnice.

Muzeul Bristol City și Galeria de Artă
Muzeul Bristol City și Galeria de Artă

Orașul Bristol este un loc cu o istorie interesantă, cu numeroase atracții cum ar fi galerii de artă, Muzeul Imperiului Britanic și al Commonwealth-ului (aflat în gara de secol al XIX-lea, opera a inginerului Isambard Kingdom Brunel), catedrala St. Mary Redcliffe (veche din secolul al XIV-lea, cu impresionante bolți gotice, regina Elisabeta I numind-o „cea mai frumoasă biserica din Anglia“), Catedrala Bristol, Muzeul Bristol City și Galeria de Artă, vasul SS Great Britain (în port este expus primul vapor din fier care a traversat Atlanticul, construit în 1843 de inginerul Isambard Brunel), portul, cheiurile și grădina zoologică, Castelul Blaise, construit pe locul unei foste mănăstiri, în stil gotic și cu un imens parc, acum devenit public.

Turnul Cabot
Turnul Cabot

Turnul Cabot, cu cei 32 de m înălțime ce oferă o privire panoramică asupra orașului și care comemorează a 400-a aniversare a descinderii lui John Cabot în Canada, Muzeul Georgian House, o casă din secolul al XVIII-lea cu toate obiectele păstrate intacte, Muzeul Industrial, Turnul Bisericii St. Mary, cel mai înalt din oraș cu cei 89 de m și un cor faimos pe plan internațional, Centrul de Artă contemporană Arnolfini, Hipodromul. Tot aici se poate face un tur al orașului cu piratul Pete, se poate vizita Acvariul Blue Reef și Centrul Maritim sau clădirea Universității din Bristol.

Biserica St. Mary
Biserica St. Mary

John Wesley și Charles Wesley au părăsit Biserica Angliei și s-au mutat in Bristol, unde în 1739 au construit Biserica New Room, un loc de întâlnire care a devenit prima capelă metodistă. Simplitatea sa contrastează cu stilul bisericilor Anglicane și al centrului comercial unde se află. La etaj se poate vizita Camera Predicatorului, un mic muzeu dedicat culturii religioase a zonei. Biserica Sf. Mary a fost construită de neguțătorii care voiau un loc de lăcaș unde să se roage pentru a avea călătorii cât mai profitabile în secolul al XIV-lea.

Biserica a fost numită „cea mai frumoasă din Anglia” de către Regina Elisabeta I. Ea se afla la 5 minute distanță de stația Temple Meads în direcția docurilor. @Bristol este o expoziție multimedia care oferă o experiență interactivă de explorare a științei și a tehnologiei. Dispune de un planetariu aflat într-o sfera de oțel care poartă vizitatorii 25 de minute într-o călătorie prin galaxia noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.