Daca sunteti prin Londra, nu ar trebui sa ratati British Museum. Muzeul situat in capitala Angliei are in interiorul sau o multime de capodopere arhitecturale. Acesta nu cuprinde doar obiecte vechi, specifice aceste tari, ci contine peste sapte milioane de lucrari din intreaga lume, asa ca o vizita la acest muzeu iti va ocupa cateva ore, asta daca vrei intr-adevar sa vizitezi toate obiectele din colectie.
British Museum din Londra a fost infiintat de catre omul de stiinta Sir Hans Sloane, care l-a deschis in anul 1753, insa acesta a fost deschis pentru public incepand cu anul 1759. Pana in anul 1997, acest muzeu era atat muzeu, cat si biblioteca nationala a Angliei. Avand asa de multe lucrari in interiorul sau, British Museum este impartit in mai multe sectoare sau departamente, asa cum le zic englezii, si astfel sunt grupate lucrarile pentru a fi mai usor vizitatorilor sa se orienteze si pot sa aleaga ce parte a muzeului vor sa viziteze.
Departamentul Egiptului antic si Sudanului. In aceasta parte a muzeului sunt expuse cele mai multe lucrari egiptene, cu exceptia Muzeului Egiptean din Cairo, unde se gasesc o multime de lucrari din toate timpurile, atat din Egipt, cat si din Sudan. 160 de astfel de obiecte egiptene au fost in acest muzeu inca de la infiintarea acestuia din 1753, insa acestea au fost confiscate de catre armata britanica pentru a se intoarce la muzeu in anul 1803. Printre cele mai importante lucrari din acest departament se numara si Rosetta Stone sau Battlefield Palette.
Departamentul de antichitati grecesti si romane. Acest departament are in acest moment peste 100.000 de obiecte din vechile timpuri ale Greciei si Roma Antica. Mare parte a lucrarilor de aici sunt de la inceputul epocii bronzului, din Grecia, si din timpul domnirii imparatului roman Constantin I. Aici o sa gasiti o multime de sculpturi romane, si printre cele mai importante lucrari din acest departament se numara Athenian Akropolis, Erechtheion, Mausoleum of Halikarnassos, Asia Minor sau Wider Museum Collection.
Departamentul Orientului Mijlociu. Acest loc al muzeului a fost creat dupa ce toate antichitatile din Asia au fost mutate aici, si astfel i-au dat si un nou nume, “Departamentul Orientului Mijlociu”. Irakul are cele mai multe monumente mesopotamiene, iar British Museum se afla pe locul secund in acest clasament, avand peste 330.000 de astfel de obiecte in aceasta parte a muzeului. In aceasta colectie intra obiecte ce provin din: Mesopotamia, Persia, Peninsula Arabica, Anatolia, Caucaz, parti din Asia Centrala, Siria, Palestina si asezari feniciene.
Departamentul de picturi si desene. In camera cu numarul 90 a acestui impunator muzeu din Londra se afla un loc special dedicat picturilor si desenelor. Aici sunt o multime de astfel de obiecte, peste doua milioane de picturi si aproape 50.000 de desene, un numar foarte mare care incep inca din secolul al XIV-lea si pana in prezent. Picturile celebre semnate de Leonardo da Vinci , Raphael , Michelangelo, Dürer, Peter Paul Rubens , Rembrandt , Claude si Watteau. Peste un milion de picturi apartin din aceasta regiune, din Marea Britanie, unde peste 20.000 de lucrari sunt semnate de William Blake si Thomas Bewick.
Departamentul Asiei. O alta parte a muzeului are in componenta sa o multime de lucrari care provin din Asia, peste 75.000 de astfel de obiecte care se refera strict la cultura acestui continent sunt prezente aici, lucrari care provin inca din neolitic si pana in prezent.
Departamentul Africii, Oceaniei si Americii. Peste 350.000 de obiecte de valoare din Africa, Oceania si cele doua Americi sunt prezente aici, fiind astfel unul dintre putinele locuri care au un asa numar mare de obiecte care provin din aceste locatii. Pe langa aceste departamente mai exista o multime de astfel de locuri foarte frumoase si incarcate de istorie ce merita vazute.
Cladirea are in total 94 de camere pline de istorie si traditie din toate colturile lumii, asa ca o vizita la acest muzeu iti va da cateva informatii de care cu siguranta habar nu aveai.