Home Animale Broasca cu patru ochi (Physalaemus nattereri) – maestrul camuflajului din pădurile tropicale

Broasca cu patru ochi (Physalaemus nattereri) – maestrul camuflajului din pădurile tropicale

0
Broasca cu patru ochi (Physalaemus nattereri), o specie endemică din estul Americii de Sud

Broasca cu patru ochi (Physalaemus nattereri) este o specie endemica din estul Americii de Sud. Prefera padurile tropicale umede din Paraguay, Bolivia si Brazilia.

Adaptarea ingenioasă a broaștei cu patru ochi

Particularitatea acestei specii consta in cei doi ochi falsi, alb cu negru, de pe spate, prin care broasca isi surprinde de cele mai multe ori atacatorul.

Ea se intoarce cu spatele spre acesta, isi ridica partea de dinapoi cu ajutorul membrelor posterioare si isi etaleaza cele doua glande cu marcaje proeminente, care se aseamana cu doi ochi fiorosi ai unui animal ce pare a fi mai mare si mai periculos decat este in realitate. Are capacitatea de a secreta din glandele inghinale o substanta toxica, respingatoare, cu gust neplacut, care poate opri atacurile din spate, din partea agresorului.

Exemplarele adulte au corpul indesat, acoperit cu piele groasa (asemanatoare celei de la broastele raioase) care este in diferite nuante maronii, mai inchise sau mai deschise, sub forma unor pete de diferite forme sau marimi, iar pe membre sub aspectul unor dungi intunecate. Ochii sunt mari, proeminenti, pozitionati deasupra capului, cu irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare sunt scurte, iar cele posterioare sunt mari si robuste, cu degete prevazute cu membrane interdigitale, care o ajuta sa se deplaseze prin salturi lungi si sa inoate cu usurinta.

Are lungimea corpului de aproximativ 3-4 cm. Dimorfismul sexual consta in faptul ca femela este intotdeauna mai mare si mai grea decat masculul. Aceasta vietuitoare este carnivora, se hraneste cu prada vie care este prinsa cu ajutorul limbii si apoi inghitita intreaga.

Reproducerea și dezvoltarea mormolocilor

Este o specie predominant terestra la care reproducerea are loc dupa sezonul ploios. Masculii cheama insistent femelele, inotand si oracaind puternic la suprafata apei, stand ascunsi in vegetatia acvatica plutitoare. In perioada octombrie-ianuarie, dupa imperechere, in baltile cu apa pot fi observate grupuri plutitoare cu oua (care au diametrul de 1,2 mm fiecare) acoperite cu o masa spumoasa. Dupa eclozarea oualor apar mormolocii, care se hranesc cu diferite microorganisme din apa in care traiesc.

Broasca cu patru ochi face parte din ordinul Anura, familia Leptodactylidae. Este o specie in pericol de disparitie.

Habitatul și distribuția geografică

Broasca cu patru ochi este întâlnită în pădurile tropicale umede și în zonele mlăștinoase din estul Americii de Sud. Prefera habitatele acvatice și semi-acvatice, cum sunt baltile și iazurile din Paraguay, Bolivia și sud-estul Braziliei. Aceste regiuni sunt caracterizate de un climat cald și umed, cu precipitații abundente, care asigură condițiile ideale pentru reproducerea și dezvoltarea mormolocilor. În ciuda adaptabilității sale la diverse medii, specia este amenințată de pierderea habitatului, cauzată de defrișări și urbanizare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version