Broasca de copac africană (Leptopelis modestus), cunoscută și sub numele de „broasca modestă”, este un amfibian unic din pădurile tropicale și subtropicale ale Africii.

Habitatul și distribuția broaștei de copac africane

Broasca de copac africana traieste in regiunile impadurite tropicale si subtropicale umede din Guineea, Nigeria, Camerun, Congo, Uganda si Kenya. Prefera zonele montane, dar si cele umede de ses, cu mlastini cu apa dulce, rauri si balti din locuri forestiere puternic distruse.

Aceasta specie este numita si broasca modesta, are denumirea stiintifica de Leptopelis modestus si face parte din familia Hypoliidae, ordinul Anura.

Caracteristicile fizice și modelul distinctiv

Paticularitatea acestei specii consta in pata intunecata de pe partea dorsala in forma de clepsidra. In rest coloritul corpului este maroniu-deschis sau gri, pe partea ventrala albicios. Are capul mare, ochii bulbucati orientati inainte, timpanele bine evidentiate, iar gura foarte lata.

Broasca de copac africana este o specie terestra, care isi petrece timpul mai mult pe uscat si mai putin in apa. Masculul este mai mic decat femela, are lungimea corpului de 2,5-3,5 cm, iar femela masoara intre 3,6-4,1 cm.

Comportamentul și reproducerea broaștei modeste

In perioada de imperechere masculii se aduna in zona apelor si emit cantece lungi caracteristice lor, care se aseamana cu niste plescaituri in timp ce isi umfla sacul vocal de culoare verde sau albastru strident.

Masculii se bat intre ei pentru a-si apara teritoriul unde sa cante si sa-si atraga femela. Femelele isi depun ouale in apa in perioada de primavara si vara.
Riscul de disparitie al acestei specii este mic, desi este amenintata de pierderea habitatului natural.

Impactul pierderii habitatului asupra broaștei de copac africane

Deși riscul de dispariție al speciei este considerat redus, pierderea habitatului cauzată de defrișări și extinderea zonelor agricole reprezintă o amenințare constantă. Zonele mlăștinoase și pădurile montane, esențiale pentru reproducerea și supraviețuirea broaștei, sunt transformate treptat în terenuri agricole sau urbane.

În plus, schimbările climatice afectează regimul pluviometric al regiunilor tropicale, reducând disponibilitatea locurilor adecvate pentru depunerea ouălor. Programele de conservare și eforturile comunităților locale sunt vitale pentru a asigura protecția acestor habitate fragile și pentru a preveni declinul populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.