Home Animale Broasca de copac cu laturi portocalii (Phyllomedusa hypochondrialis)

Broasca de copac cu laturi portocalii (Phyllomedusa hypochondrialis)

0
Phyllomedusa hypochondrialis, Foto: joemilmoe.com

Broasca de copac cu laturi portocalii este o specie foarte interesanta care traieste in America Centrala si de Nord, in Argentina, Paraguay, padurile tropicale din Surinam, in Insulele Caraibe.

Are lungimea corpului de 2,5-4,5 cm si un colorit ce variaza in functie de mediu, de umiditatea si temperatura acestuia. Spatele este verde, iar burta si partea interioara a picioarelor este cu pete portocalii si negre, ca blana de tigru. Pe corp are niste glande speciale prin care secreta un cerumen ce este intins atat pe partea dorsala, cat si pe cea ventrala spre a preveni si reduce deshidratarea. Ochii sunt foarte mari, bulbucati, iar pleoapa superioara este transparenta.

Desi are picioarele lungi si subtiri, broasca de copac cu laturi portocalii se deplaseaza destul de lent, la fel ca un cameleon, imbratisand chiar si cele mai subtiri ramuri ale arbustilor si arborilor. Deseori in timpul zilei sta pe partea de deasupra frunzelor si doarme, iar noaptea este activa, vaneaza insectele vii – hrana sa preferata.

In perioada de reproducere care coincide cu sezonul ploios, masculii si femelele pot fi observati impreuna. Femela este preocupata mereu de alegerea unui loc unde sa-si depuna ouale.

De regula ouale sunt lipite de frunzele plantelor tropicale cu o substanta cleioasa secretata de femela si apoi acoperite cu un strat de spuma ce contine capsule de lichid, pentru a le asigura mai multa apa. Dupa eclozarea oualor, larvele cad de pe frunze in baltile temporare care s-au creat in urma ploilor si isi continua dezvoltarea pana la stadiul final de adult.

In caz de pericol aceasta specie de broasca are tendinta de a-si imita moartea, sau de a emana un miros foarte neplacut si toxic ce indeparteaza pradatorii. De asemenea, substanta eliberata de glandele veninoase reuseste sa impiedice dezvoltarea de leziuni cutanate, bacterii, ciuperci care dupa cum se stie se raspandesc mai ales in conditii de temperaturi tropicale si umiditate ridicata.

Broasca de copac cu laturi portocalii
Broasca de copac cu laturi portocalii

Broasca de copac cu laturi portocalii poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu vertical prevazut in interior cu numeroase plante, cu o buna ventilatie si umiditate ridicata.

Aceasta specie face parte din categoria broastelor raioase si nu este pe cale de disparitie. Are denumirea stiintifica de Phyllomedusa hypochondrialis.

In Peru si Brazilia indienii mayoruna realizeaza un ritual unic folosindu-se de otrava de pe pielea acestei broaste Phyllomedusa. Se pare ca ei isi injecteaza acest venin in corp – ritualul fiind practicat de sute de ani. Avand in vedere acest fapt, cercetatorii au avut ideea de a studia compozitia acestui venin in scopul de a descoperi ce impact are el asupra organismului uman.

Se pare ca ar avea efecte halucinogene si unele substante din venin ar folosi in tratamentul unor tulburari ale creierului cum ar fi depresia sau boala Alzheimer. Deocamdata nu s-a aprobat folosirea veninului acestei broaste, insa s-a ajuns la concluzia ca indienii sunt fascinati de aceasta toxina, ei cred foarte mult in aceasta ceremonie, au credinta ferma ca substanta ii face mai puternici, le da forta si ii ajuta sa devina vanatori invicibili.

Video – Broasca de copac cu laturi portocalii:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version