Home Animale Broasca de copac gri (Chiromantis xerampelina) – un maestru al camuflajului în...

Broasca de copac gri (Chiromantis xerampelina) – un maestru al camuflajului în savanele Africii

0

Broasca de copac gri (Chiromantis xerampelina) apartine unei specii de broaste care traieste in regiunile impadurite de pana la 1000 m altitudine din Africa de Sud, in special in Kenya, Angola, Mozambic, Botswana, Tanzania, Namibia, etc. Această broască are o abilitate remarcabilă de a-și schimba culoarea pielii, adaptându-se astfel perfect mediului înconjurător pentru a se camufla.

Caracteristici fizice ale broaștei de copac gri

Femela adulta ajunge la lungimea corpului de 6-9 cm, iar masculul fiind mai mic poate avea doar 4,3-7,5 cm. Corpul are un aspect compact, acoperit cu piele groasa, de culoare gri-maronie cu pete intunecate pe partea dorsala si albicioasa pe partea ventrala. Are capacitatea de a-si schimba culoarea pielii, pentru a se camufla cat mai bine in locurile unde traieste, astfel pe timp de noapte are o nuanta inchisa, iar in miezul zilei poate deveni foarte deschisa.

Are capul lat, botul rotunjit, gura larga, ochii proeminenti, cu pupile orizontale si irisul de culoare inchisa. Membrele posterioare sunt mult mai mari si mai musculoase decat cele anterioare. Prezinta degete cu discuri adezive care o ajuta sa se catere cu usurinta pe scoarta copacilor si membrana interdigitala pentru inotat.

Poate fi intalnita in padurile tropicale si subtropicale, in savane sau terenurile inundate, cu mlastini, iazuri, santuri, in gradini, sau locuri puternic degradate. Are capacitatea de a supravietui in timpul anotimpului secetos, in savanele africane, prin pielea adaptata pentru a reduce deshidratarea si eliminarea de excremente cat mai uscate.

Broasca de copac gri

Comportamentul în timpul reproducerii

In perioada de imperechere se aud sunetele stridente discordante emise de masculi, care astfel isi atrag femelele. Reproducerea are loc in sezonul ploios si se produce intr-un mod destul de interesant. Femela elibereaza o secretie din cloaca ei, generand o spuma alba pe care o prinde cu membrele prehensile din spate si isi formeaza un cuib spumos, a carui finalizare are loc abia dupa aproximativ 7 ore.

Cuibul este pozitionat pe ramuri sau frunze, chiar deasupra apei si la construirea lui ajuta deseori si masculul. Ouale sunt depuse in cuib, iar dupa 5-6 zile acestea eclozeaza si apar mormolocii care cad imediat in apa, unde isi continua dezvoltarea. O singura femela poate depune intr-un cuib un numar cuprins intre 500-1200 de oua. Hrana acestor broaste consta in special din insecte, greieri, muste, molii etc.

Creșterea în captivitate: sfaturi și recomandări

Broasca de copac gri poate fi crescuta in captivitate, intr-un terariu relativ mare. Ea are nevoie de un substrat realizat din scoarta de copac si plante rezistente stufoase pe care sa se poata carata in voie, sau sub care sa se ascunda cand doreste. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 25ºC pe timpul zilei si respectiv de 20ºC pe timp de noapte.

In fiecare zi trebuie sa i se asigure apa proaspata pentru a se evita astfel acumularea de bacterii si amoniac. La fiecare 3-4 saptamani terariul trebuie sa fie curatat foarte bine, iar hrana zilnica sa fie formata din insecte, iar macar de 2 ori pe saptamana completata cu vitamine si calciu.

Broasca de copac gri face parte din ordinul Anura, familia Rhacophoridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Importanța ecologică a broaștei de copac gri

Broasca de copac gri joacă un rol crucial în ecosistemul său, contribuind la controlul populației de insecte, ceea ce ajută la menținerea unui echilibru ecologic. De asemenea, prin adaptabilitatea sa la condițiile aride, Chiromantis xerampelina oferă indicii valoroase cercetătorilor despre evoluția adaptărilor la climă și ariditate în rândul amfibienilor. Această secțiune poate fi adăugată după secțiunea despre creșterea în captivitate, subliniind impactul său în afara habitatului controlat și importanța conservării speciei în sălbăticie.

Video – Broasca de copac gri (Chiromantis xerampelina):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version