Broasca de pământ ridată (Platymantis vitiensis) este un amfibian unic, endemic Insulelor Fiji.

Habitatul și distribuția broaștei de pământ ridate

Broasca de pamant ridata este o specie care apare doar in Insulele Fiji. Dupa cum se stie Fiji cuprinde 322 de insule, din care doar o mica parte (cam o treiem) sunt populate. Aceasta braosca apare in special pe insulele Gau, Viti Levu, Vanua Levu, Ovalau si Yaveuni, la altitudini de cel mult 800 m, in zone acoperite de paduri tropicale. Apare in mai multe tipuri de habitate, pe plantatii, pasuni, campii, paduri puternic degradate, dar si in mediul rural.

Caracteristicile fizice ale broaștei Platymantis vitiensis

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 3,5-6 cm, femelele fiind intotdeauna cu aproximativ 1 cm mai mari decat masculii. Copul este acoperit cu piele groasa si puternic ridata, in nuante de culori crem si maronii, cu pete gri-verzui, portocalii pe partea dorsala si in tonuri galbene si albicioase pe partea ventrala.

Pe cap poate aparea o pata caracteristica, intunecata, in forma literei X. capul este mare, botul ascutit, ochii sunt bulbucati, cu irisul de culoare inchisa. In spatele lor apar cele doua timpane mari, bine evidentiate. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri, terminate cu degete lungi membranate, prevazute cu discuri adezive de aderenta la suprafetele de orice tip.

Broasca de pamant ridata este un animal predominant terestru si nocturn, mereu in cautare de hrana, in special insecte pe care le vaneaza noaptea. Uneori se urca pe frunzele plantelor, pe trunchiul copacilor si face salturi cu ajutorul picioarelor posterioare, foarte lungi. Are talentul de a fi un bun inotator dar si alpinist, desi isi petrece timpul mai mult pe sol.

Reproducerea și ciclul de viață unic

Perioada de reproducere la aceasta specie este primavara si vara. Atunci este momentul in care masculii scot sunete stridente (cu ajutorul sacilor lor vocali) prin care isi indeparteaza rivalii si isi cheama femelele.

Spre deosebire de alte specii de broaste la aceasta femele isi depune ouale sub forma unor mici gramajoare in sol, din care la scurt timp ies noile broscute care nu mai trec printr-o etapa larvara. Avand in vedere faptul ca ouale sunt destul de mari si ca faza de mormoloc se termina si ea in ou, se explica de ce micile broscute au la inceput lungimea corpului destul de mare, de 0,9-1,1 cm.

Broasca de pamant ridata are denumirea stiintifica de Platymantis vitiensis, face parte din ordinul Anura, familia Ranidae. Este o specie in pericol de disparitie, datorita pierderii habitatului natural prin degradarea acestuia si defrisari, dar este amenintata si de animale de prada – manguste, serpi, sobolani si pisici salbatice.

Eforturi de conservare și protecție

Pentru a salva broasca de pământ ridată, guvernul din Fiji și organizațiile internaționale de conservare lucrează pentru protejarea habitatelor naturale rămase. Crearea de rezervații naturale și educarea comunităților locale despre importanța biodiversității sunt pași importanți în acest demers. De asemenea, monitorizarea populațiilor și limitarea introducerii de noi prădători, precum pisicile sălbatice sau șerpii, sunt cruciale pentru menținerea echilibrului ecologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.