Broasca de rau cu buze albe (Rana albolabris) face parte din marea familie Ranidae care cuprinde un numar de aproximativ 600 de specii ce traiesc pe diferite continente. Aceasta poate fi intalnita doar in Africa Centrala si de Vest si este inclusa intr-un grup de 11 specii africane care sunt mai putin cunoscute in ziua de azi. In trecut aceste specii care populau regiunile de la sud de Sahara erau numite Hylarana.
Prefera padurile tropicale si subtropicale, zonele cu mlastini, de langa rauri, lacuri si paduri forestiere puternic degradate. Are un mod de viata exclusiv terestru si se caracterizeaza prin dunga alba ce apare pe buza superioara a botului ascutit, dar si prin dunga neagra care se intinde din zona ochilor pana la umeri.
Pe spate, mai ales pe partile laterale prezinta numeroase pliuri cutanate foarte bine evidentiate de culoare inchisa. Are membrele posterioare mai lungi decat cele anterioare, cu degete prevazute cu discuri adezive mari.
Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 6-10 cm, femela fiind putin mai mare decat masculul. Ambele sexe au un colorit verde-masliniu, sau maroniu cu pete negre pe partea dorsala si mai albicios cu pete inchise pe partea ventrala. Ochii sunt mari si bulbucati, de culoare inchisa, timpanele la mascul sunt mai mari decat la femela si apar pozitionate in spatele ochilor.
Vara, in sezonul de reproducere masculul prezinta pe umeri niste glande care il ajuta sa se fixeze mai bine de femela in timpul imperecherii. Femela isi depune ouale intr-un fel de cuib direct pe sol, acoperindu-le cu o spuma. Dupa cateva zile ouale eclozeaza si apar mormolocii care au un colorit maroniu si masoara doar 1,2 cm lungime.
Datorita ploilor care au loc destul de des, acestia ajung in baltile noi formate, in care isi continua dezvoltarea. Hrana lor consta din melci, rame, insecte si larve de insecte.
Broasca de rau cu buze albe face parte din ordinul Anura si nu este o specie pe cale de disparitie.