Home Animale Broasca-fantomă (Heleophryne purcelli) are habitatul exclusiv acvatic

Broasca-fantomă (Heleophryne purcelli) are habitatul exclusiv acvatic

0

Broasca-fantoma (Heleophryne purcelli) este o specie perfect adaptata la traiul in apele curgatoare din Africa de Sud. Are toate cele patru membre terminate cu degete lungi prevazute cu discuri adezive care ii creeaza avantajul de a se prinde bine de pietrele umede si alunecoase.

Membrele posterioare sunt mai lungi si mai robuste decat cele anterioare si sunt inzestrate cu membrane interdigitale. Ochii sunt proeminenti cu irisul de culoare deschisa, inconjurati de un inel intunecat, timpanele sunt pozitionate in spatele ochilor, iar gura mare se aseamana cu o ventuza, cu ea broasca-fantoma adera mai bine la suprafetele netede si verticale.

Habitatul acestei broaste este exclusiv acvatic, poate fi intalnita la altitudini cuprinse intre 60-1770 m, are capacitatea de a inota usor chiar si in curentii rapizi ai raurilor de munte. Se remarca si prin abilitatea de a escalada terenurile pietroase si abrupte, de a se ascunde prin pesteri si fisuri de stanci.

Au fost descoperite anumite exemplare ce traiau pe sub pietrele din padurile cu vegetatie afromontana, la distante relativ mari de cel mai apropiat curs de apa. La varsta adulta broasca-fantoma are lungimea corpului de 3-6 cm, iar coloritul pielii pe partea dorsala este galben, verde-brun sau maroniu cu numeroase pete in nuante inchise cu aspect neregulat.

Pe partea ventrala a corpului pielea este albicioasa. Majoritatea exemplarelor au pe cele patru membre benzi transversale de culoare neagra. Femela este intotdeauna mai mare decat masculul, cu aproximativ 1 cm si cantareste putin mai mult.

Heleophryne purcelli, Foto: sareptiles.co.za
Heleophryne purcelli, Foto: sareptiles.co.za

In perioada de imperechere – care corespunde cu lunile de vara – masculii se aduna in grupuri si scot sunete caracteristice de chemare a femelelor, care se aud pe timpul zilei dar si noaptea. Interesant este faptul ca masculilor le apar in aceasta perioada mici tepi pe corp – particularitate ce nu este intalnita la alte specii de broaste raioase. Femela isi depune ouale in apa, iar dupa o perioada scurta de 4-5 zile acestea eclozeaza.

Ouale sunt mari si galbene, protejate fiecare de o capsula gelatinoasa. Mormolocii isi continua dezvoltarea in apa pana la stadiul de adult, de broaste, timp de 24 de luni. Ei ajung la lungimea de 6 cm, au un colorit intunecat pestrit in nuante de maro, crem si negru si sunt bine adaptati la fluxurile de apa rapide. Hrana lor consta din alge si materie vegetala.

Broasca-fantoma face parte din ordinul Anura, familia Heleophrynidae. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este amenintat de pierderea habitatului natural, de incendiile si defrisarile care au loc prea des in padurile temperate din peisajul est-african.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version