Dupa cum ii spune si numele broasca-mamos de Majorca traieste in Insulele Baleare Majorca. Cercetatorii considera aceasta specie ca fiind una din cele mai rare care exista in lume si in acelasi timp fac eforturi sa o salveze de la disparitie prin programe de conservare destul de bine realizate prin care animalele sunt crescute in captivitate si apoi distribuite in arealul natural din Insula Majorca. Hrana acestor broaste consta din insecte, gandaci, viermi si alte mici animale.

Aceasta specie este destul de mica, la maturitate are lungimea corpului de 3,5-4,5 cm si cantareste cateva grame. Traieste intr-un habitat exclusiv terestru si pare bine adaptata la mediul uscat si aspru. Are corpul turtit si ingust ceea ce ii ofera avantajul de a se ascunde cu usurinta in baltile cu apa semipermanente si lagunele inguste.

Pielea ce acopera intregul corp pe partea dorsala este foarte neteda si lucioasa si are un colorit uniform maroniu sau galbui-inchis cu numeroase pete negre de marimi diferite si forme neregulate. Pe partea ventrala nuanta de fond este putin mai deschisa, la majoritatea exemplarelor este albicioasa.

Capul este mare si are botul rotunjit, narile bine evidentiate si pozitionate deaupra botului, ochii sunt bulbucati, proeminenti si au irisul de culoare inchisa, membrana timpanica din spatele lor este putin vizibila. Membrele anterioare si posterioare sunt foarte lungi si subtiri comparativ cu cele de la alte specii de broaste si se termina cu labe prevazute cu degete inguste fara gheare. Coada este foarte scurta de forma unui ciot.

Citește și:  Dinozaurul Homalocephale avea craniul aplatizat
Alytes muletensis, Foto: arabalears.cat
Alytes muletensis, Foto: arabalears.cat

Sezonul de reproducere coincide cu perioada lunilor de vara, atunci masculii si femelele canta pentru a se localiza intre ei. Vocalizele emise de ei se aud in perioada de imperechere, dar si pe tot parcusul anului.

Femela dezvolta un numar de 7-20 de oua (mici de 5-7 mm) si are obiceiul sa le transfere pe spatele masculului, care le poarta pana in momentul in care acestea eclozeaza, de cele mai multe ori timp de 4 saptamani. Din oua ies larvele (sau mormolocii) de 1,8 cm care isi continua dezvoltarea in apa, in mai putin de o luna ajung la o lungime exagerat de mare, de 7,6 cm.

Broasca-mamos de Majorca face parte din ordinul Anura, familia Discoglossidae si are denumirea stiintifica de Alytes muletensis. Aceasta specie este considerata in pericol mare de disparitie, numarul de exemplare este foarte redus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.