Broasca marsupiala de munte (Gastrotheca monticola) este o specie exclusiv terestra care populeaza regiunile tropicale sau subtropicale din nord-vestul Americii de Sud. Prefera zonele cu paduri montane, cu mlastini, cu paduri puternic degradate din apropierea cursurilor de apa dulce. Un numar mare de exemplare traiesc in Peru si Ecuador.

Reproducerea și rolul sacului marsupial

Numele de broasca marsupiala de munte vine de la regiunile in care traieste (montane, cu altitudini de 1900-3100 m), cat si de la saculetul de pe spatele femelei in care aceasta isi cloceste ouale. In perioada de imperechere ouale sunt puse in saculet de catre mascul, unde acestea se dezvolta si ajung la maturitate.

Dupa eclozarea oualor apar mormolocii care sunt conectati la sistemul circulator al mamei printr-un fel de placenta care apare la mamifere. Sezonul de reproducere are loc in lunile de primavara si vara, cand masculul isi cheama insistent femela, scoate sunete lungi urmate de sunete scurte care se aseamana cu un fel de ,,wraack-ack-ack”. Dupa zilele cu ploi abundente femela elibereaza mormolocii in apa, unde acestia isi continua dezvoltarea.

Gastrotheca monticola, Foto: zoologia.puce.edu.ec
Gastrotheca monticola, Foto: zoologia.puce.edu.ec

Caracteristicile fizice ale broaștei marsupiale de munte

Exemplarele adulte au corpul lung de 4-6 cm, acoperit de piele rugoasa cu numeroase pustule de marimi diferite, iar coloritul pe partea dorsala este verde cu pete si dungi in nuante de maro, iar pe partea ventrala este maroniu-deschis. Au ochii mari si bulbucati cu irisul de culoare inchisa, gura mare cu deschidere larga, degetele lungi prevazute cu discuri adezive, larg desfacute ce asigura priza pe o suprafata mai mare.

Sunt active numai noaptea, se deplaseaza prin salturi, alearga sau merg lent pe sol, in perioadele cand temperaturile sunt scazute, aceste broaste se ascund pe sub busteni si pietre.

Dieta și comportamentul nocturn

Broasca marsupiala de munte se hraneste cu prada vie, pe care trebuie sa o inghita intreaga deoarece nu poate sa o mestece si nici sa o faramiteze in gura. Cand inghite prada, inchide pleoapele, globii oculari se rotesc si apasa in jos marind presiunea in gura.

Broasca marsupiala de munte face parte din ordinul Anura, familia Hemiphractidae. Nu este o specie in pericol de disparitie, dar numarul de exemplare este in scadere datorita distrugerii habitatului natural si degradarii mediului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste broaste dezvolta infectii si boli datorita stresului la care sunt supuse, unul dintre factori fiind distrugerea padurilor prin activitatile agricole, in special ale celor din Peru.

Amenințări și măsuri de conservare

Deși broasca marsupială de munte nu este considerată pe cale de dispariție, habitatul său este în declin rapid din cauza defrișărilor, extinderii activităților agricole și poluării. Activitățile umane contribuie la degradarea pădurilor montane și la creșterea stresului asupra populațiilor locale, ducând la o scădere a numărului de exemplare.

Măsurile de conservare includ protejarea pădurilor tropicale și montane, interzicerea utilizării pesticidelor în zonele în care trăiesc aceste broaște și educarea comunităților locale despre importanța biodiversității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.