Broasca pestrita este o specie mica care traieste in savanele din centrul si vestul pana in sud-estul Africii. Poate fi intalnita la altitudini de cel mult 1850 m in Gambia si Senegal, sau in Etiopia de Vest, Somalia de Sud, Botswana de Nord, Angola si Namibia de Nord-Est.
Caracteristicile fizice ale broaștei pestrițe
Are corpul grasut si compact cu lungimea nu mai mare de 3-4 cm si un colorit gri-maroniu-verzui pestrit. De la coloritul marmorat ii vine si numele de broasca pestrita. Denumirea sa stiintifica este de Hemisus marmoratus.
Datorita faptului ca are membrele din spate mici nu are capacitatea de a sari, se deplaseaza prin mers iar habitatul ei este predominant terestru. Isi petrece timpul in vegetatia de pe sol, nu urca, ci prefera vizuinile din pamant. Are ochii mari si bulbucati, pozitionati deasupra capului.
Interesant este modul ei deosebit de a sapa cu capul inainte, cu ajutorul botului rezistent si ascutit care indeplineste rolul de lopata. Spre deosebire de ea alte specii de broaste sapatoare isi folosesc labele membrelor posterioare la sapat care sunt mai puternice si mai bine dezvoltate decat cele anterioare.
Hrana și obiceiurile alimentare
Hrana acestei broaste consta in special din termite, viermi si furnici pe care le prinde si le inghite intregi fara a le mesteca.
Reproducerea și dezvoltarea mormolocilor
Perioada de reproducere la aceasta specie corespunde cu sezonul ploios. Femela depune un numar foarte mare de oua in galerii subterane mereu in apropierea baltilor. Acestea ajung pana la aproximativ 2000 si sunt pazite de femela pana la eclozarea lor. In momentul aparitie mormolocilor broasca sapa un tunel prin care acestia pot ajunge la apa.
Din numarul mare de mormoloci supravietuiesc foarte putini deoarece multi dintre ei sunt mancati de broastele testoase. De asemenea, un mare dusman al mormolocilor este vremea, ei nu reusesc sa traiasca pe timp de seceta.
Broasca pestrita face parte din ordinul Anura, familia Hemisotidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Aceasta specie a fost descrisa prima data in anul 1854 de catre Wilhelm Carl H. Peters – un renumit anatomist, naturalist, zoolog si explorator german.
Rolul ecologic al broaștei pestrițe
Broasca pestriță joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecosistemului savanelor africane. Consumând termite și furnici, ajută la controlul populațiilor acestor insecte, care pot deveni dăunătoare dacă sunt lăsate necontrolate.
De asemenea, galeriile săpate de broască aerisează solul și contribuie la îmbunătățirea calității acestuia, facilitând creșterea vegetației. Prin hrănirea altor animale cu mormolocii săi, broasca pestriță sprijină indirect prădătorii specifici habitatului.