Broasca râioasă care naște (Nimbaphrynoides occidentalis) este un amfibian rar din familia Bufonidae, remarcabil prin modul său unic de reproducere.

Habitatul și aria de distribuție

Familia Bufonidae face parte din ordinul Anura si cuprinde numeroase specii de broaste raioase. Acestea sunt specii de broaste cu pielea neteda, desi s-ar putea crede ca din contra au pielea aspra. Din aceasta familie face parte si broasca raioasa care naste, numita stiintific Nimbaphrynoides occidentalis.

Este o specie montana care prefera padurile de la altitudini de pana la 1290 m din vestul Africii, respectiv marginile de paduri dese de pe Muntele Nimba (care are inaltimea de 1752 m) si savanele inconjuratoare.

Un mod unic de reproducere în lumea amfibienilor

Numele ei vine de la modul ei foarte interesant de reproducere si in acelasi timp cu totul neobisnuit. Sezonul de reproducere are loc in lunile de primavara si vara, cand masculii isi cheama femelele cu sunete caracteristice puternice pentru a se imperechea.

La femela ouale sunt fecundate si puii se dezvolta in interiorul corpului ei. De regula fiecare femela produce 2 pana la16 oua. Perioada de gestatie dureaza 9 luni, apoi femela naste umflandu-se cu aer si expulzad micutele broscute.

Caracteristicile fizice ale broaștei râioase care naște

La maturitate broasca raioasa care naste are lungimea corpului de 1,5-2,5 cm si are un colorit inchis in nuante diferite. Are un mod de viata predominant terestru iar hrana sa este alcatuita din viermi, insecte, melci etc. In perioada ploilor este foarte activa, iar in sezonul cald si secetos se ascunde in crapaturi de stanci si pe sub pietre.

Datorita distrugerii habitatului sau natural, defrisarilor mari ale padurilor (pentru lemn) si degradarii mediului, broasca raioasa care naste este o specie in pericol de disparitie.

Rolul broaștei râioase care naște în ecosistem

Broasca râioasă care naște joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecosistemului din Munții Nimba. Prin dieta sa compusă din insecte, viermi și melci, contribuie la controlul populațiilor de nevertebrate, prevenind dezechilibrele ecologice.

De asemenea, această broască servește drept sursă de hrană pentru prădători locali, cum ar fi păsările și mamiferele mici, integrându-se în lanțul trofic al regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.