Broasca râioasă răgușită (Bufo gutturalis) este un amfibian comun în regiunile din sudul Africii, cunoscut pentru habitatul său preponderent terestru.

Habitatul și distribuția geografică

Broasca raioasa ragusita (Bufo gutturalis) traieste in regiunile din sudul Africii, in Botswana, Angola, Kenya, Congo, Mozambic, Lesotho, Somalia, Tanzania, Zambia, Namibia si Zimbabwe. Prefera locurile adapostite, din apropierea cursurilor de ape, a stavilarelor, canalelor si iazurilor.

Uneori poate fi vazuta si sub stalpii de iluminat noaptea, hranindu-se cu insecte, pe terenuri arabile, in gradini, pe pajisti si preerii temporar inundate. Este o mare consumatoare de nevertebrate, vaneaza mai ales termitele zburatoare care ies din musuroi.

Caracteristicile fizice ale broaștei râioase răgușite

Habitatul ei este predominant terestru, iar numele de ,,broasca raioasa ragusita” vine de la sunetele ,,guturale”, ca un sforait adanc, pe care le scoate mai ales masculul in perioada de imperechere. Are lungimea corpului de 5-10 cm, femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul. Capul este mare si lat, botul rotunjit la varf, deschiderea gurii larga, iar ochii proeminenti, cu irisul de culoare inchisa.

Are corpul acoperit de piele groasa cu numeroase pustule, pe partea dorsala coloritul este maro-deschis cu pete maro-inchis, in zona coapselor petele sunt rosiatice, iar pe partea ventrala nuanta este mai deschisa si uniforma, uneori chiar alba. Membrele anterioare sunt mai scurte si au cate trei degete, iar cele posterioare mai lungi si mai musculoase au cate patru degete.

Reproducerea și comportamentul în perioada de împerechere

Primavara, in perioada de reproducere, masculul isi cheama incontinuu femela, oracaind puternic. Dupa imperechere, femela depune ponta in apa, sub forma unor benzi duble, sub plantele subacvatice.

Broasca raioasa ragusita face parte din ordinul Anura, familia Bufonidae si nu este o specie pe cale de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mare.

Rolul ecologic al broaștei râioase răgușite

Broasca râioasă răgușită joacă un rol important în ecosistemele din sudul Africii. Prin dieta sa bazată pe insecte, contribuie la controlul populațiilor de dăunători, protejând astfel culturile agricole.

De asemenea, ouăle și mormolocii săi reprezintă o sursă de hrană pentru alte animale, cum ar fi păsările de apă și peștii. Acest echilibru ecologic subliniază importanța păstrării habitatelor sale naturale, amenințate de urbanizare și poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.