Home Animale Broasca roșie de munte (Rana temporaria) – amfibianul adaptabil din Europa

Broasca roșie de munte (Rana temporaria) – amfibianul adaptabil din Europa

0

Broasca roșie de munte (Rana temporaria) este una dintre cele mai răspândite specii de amfibieni din Europa și Asia de nord-vest. Această specie adaptabilă poate fi întâlnită în habitate variate, de la păduri și pajiști până la iazuri și râuri cu apă curată.

Broasca rosie de munte (Rana temporaria) este cea mai raspandita si mai cunoscuta dintre toate speciile de broaste care traiesc in tara noastra. De asemenea este considerata si unul dintre cei mai raspanditi amfibieni din Europa si nord-vestul Asiei.

Caracteristicile fizice și dimorfismul sexual

Adultii au corpul lung de 5-10 cm, acoperit cu piele de culoare cafenie-roscata sau cafenie-galbuie, cu multe pete de culoare inchisa pe partea dorsala si cu benzi transversale de aceeasi nuanta pe partea posterioara a coapselor.

Pe partea ventrala coloritul este alb cu pete roscate. Capul este alungit si putin turtit, botul este rotunjit si bont, iar ochii sunt bulbucati, cu irisul de culoare inchisa. Masculii au membrele mai dezvoltate comparativ cu femelele.

Habitatul și distribuția geografică

Broasca rosie de munte prefera locurile umede, isi petrece timpul mai mult pe uscat, in apa intra doar ca sa scape de atacatori si sa se reproduca. In anotimpul rece obisnuieste sa intre in hibernare, pe fundul apei, printre pietre si namol. Este foarte putin pretentioasa, astfel populeaza atat padurile, pajistile, terenurile cultivate, cat si campiile si gradinile, evitand doar zonele cu soare puternic.

Broasca roșie de munte

Dieta și comportamentul de vânătoare

De regula porneste singuratica in cautarea prazii, face salturi si pe neasteptate prinde insecte, melci, viermi, gandaci si paianjeni. La randul ei este vanata de pasarile rapitoare (bufnite, vulturi si berze), de serpi si diferite mamifere de prada (vulpi, dihori, bursuci, sobolani si mistreti).

Reproducerea și ciclul de viață al broaștei roșii de munte

In perioada de imperechere, cel mai devreme la inceputul lunii martie, broastele rosii de munte se orienteaza spre iazurile putin adanci din apropiere. Masculul oracaie continuu cu ajutorul sacilor vocali interni, situati in zona faringiana, pentru a chema femelele. Dupa imperechere fiecare femela depune un numar mare de oua (care sunt de culoare neagra, doar cu o pata luminoasa la partea lor inferioara) sub forma unor gramezi plutitoare in apa iazurilor calde.

La inceput ouale cad la fundul apei, apoi imediat ce invelisul gelatinos s-a umflat, ele se ridica la suprafata ei. Dupa aproximativ 3 luni ouale eclozeaza si apar mormolocii care isi incheie dezvoltarea in apa de-a lungul a 6 saptamani. Acestia au la inceput lungimea de 6-9 mm, pot ajunge la 2,5 cm si se recunosc dupa partea finala a cozii putin rotunjita. Daca apa este mai rece evolutia mormolocilor poate sa dureze si 16 saptamani. Dupa depunerea oualor broastele parasesc apa si revin la traiul lor pe uscat.

Broasca rosie de munte face parte din ordinul Anura, familia Ranidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Adaptările broaștei roșii de munte la diferite habitate

Broasca roșie de munte este un exemplu remarcabil de adaptare la diferite habitate. Spre deosebire de multe alte specii de amfibieni, această broască poate trăi atât în zone montane, cât și în câmpii și păduri. Capacitatea sa de a suporta temperaturi scăzute îi permite să fie activă la începutul primăverii, când alte specii încă hibernează.

În timpul verii, preferă să stea în locuri umbroase și umede pentru a evita deshidratarea. De asemenea, această specie se adaptează bine în habitate perturbate de om, fiind adesea întâlnită în grădini, terenuri agricole și parcuri. Adaptabilitatea sa la diverse condiții o face una dintre cele mai comune broaște din Europa.

Video – Broasca rosie de munte (Rana temporaria):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version