Home Animale Broasca sfintei cruci (Notaden bennetti) – un amfibian cu model distinct în...

Broasca sfintei cruci (Notaden bennetti) – un amfibian cu model distinct în formă de cruce

0
Broasca sfintei cruci (Notaden bennetti), vezi ce fel de desen are pe spate

Broasca sfintei cruci (Notaden bennetti) este numita in acest fel datorita desenului in forma de cruce care este realizat din pustulele de pe spatele ei. Traieste in estul Australiei, in cele mai calde si secetoase regiuni si face parte din familia Myobatrachidae, care cuprinde peste 100 de specii endemice din acest continent.

Descriere fizică și adaptări unice

Adaptată la mediile calde și secetoase, broasca sfintei cruci a dezvoltat mecanisme unice de apărare și supraviețuire, inclusiv secreția unei substanțe lipicioase prin piele.

Impresioneaza prin forma corpului mare, avand capacitatea atunci cand este in pericol sa se umfle mai tare, ajungand de forma aproape rotunda. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 4-7 cm.

Culoarea de baza este galbena sau verde-maslinie, cu diferite pustule negre, albe, galbene sau partial rosiatice, care formeaza modelul caracteristic in forma de cruce. Astfel de pete albe, galbene si negre apar si pe partile laterale ale corpului. Comparativ cu partea dorsala, cea ventrala se prezinta printr-o zona acoperita de piele neteda, de culoare galbena-deschisa. Membrele anterioare sunt scurte si butucanoase, iar cele posterioare sunt lungi si musculoase.

Habitatul și distribuția geografică

Are un mod de viata predominant terestru, traieste mai mult sub pamant mai ales in perioadele secetoase, iar cand trebuie sa se hranesca si sa se reproduca vine la suprafata solului. Hrana sa consta din termite si alte specii de furnici. Cand este in pericol are un mod de a se apara caracteristic ei si anume secreta o substanta lipicioasa prin piele, care se dovedeste a fi ca un adeziv foarte puternic, de aproximativ cinci ori mai puternic decat cleiurile conventionale.

S-a constatat ca doar in cateva secunde poate lipi doua bucati de sticla. In acest mod daca broasca este atacata de furnici, prin acest mecanism de aparare ea face ca acestea sa se lipeasca de pielea ei si sa fie incapabile de a se misca.

Reproducerea și dezvoltarea puilor

Sezonul de reproducere la aceasta specie este dupa ploile abundente. O singura femela poate sa depuna in apa un numar de 200-1000 de oua anual. Dupa eclozarea oualor ies mormolocii cu pielea galbena-maronie sau maro-inchisa care isi continua dezvoltarea in apele sau baltile mici temporare.

Broasca sfintei cruci face parte din ordinul Anura si nu este o specie pe cale de disparitie.

Habitatul și adaptarea la mediul arid

Broasca sfintei cruci trăiește în regiunile calde și aride din estul Australiei, fiind întâlnită în statele Queensland, New South Wales și Victoria. Această specie preferă zonele de câmpie și pădurile deschise, dar poate fi găsită și în habitate temporare, precum bălți sau râuri mici care se formează în urma ploilor torențiale. Adaptările sale la mediul arid includ capacitatea de a absorbi apa din sol și de a stoca lichidele în corp, pentru a supraviețui în perioadele de secetă prelungită.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version