Home Animale Brotăcelul verde (Hyla cinerea) își schimbă coloritul corpului

Brotăcelul verde (Hyla cinerea) își schimbă coloritul corpului

0
Brotăcelul verde (Hyla cinerea) își schimbă coloritul corpului

In regiunile impadurite umede din apropierea iazurilor, lacurilor si mlastinilor din sud-estul Statelor Unite ale Americii traieste o specie de brotacel care are capacitatea de a-si schimba coloritul corpului. Aceasta specie este numita brotacelul verde si are denumirea stiintifica de Hyla cinerea.

Ca aspect general, brotacelul are corpul micut de 3-6 cm lungime, iar coloritul este vernil-intens pe partea dorsala si mai deschis in nuante galbui-albicioase pe partea ventrala. Femela este intotdeauna putin mai mare decat masculul. In perioada de imperechere brotacelul isi schimba coloritul verde in galben iar in lunile reci cand temperatura mediului este mai scazuta are o tenta gri-deschisa.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca brotacelul isi modifica destul de rapid culoarea pielii in functie de lumina, umiditatea si temperatura mediului in care traieste. La aceasta specie apare inca o caracteristica foarte usor de observat – o banda galbena sau crem care se intinde din zona capului si pana spre partea posterioara a corpului. Unele exemplare pot prezenta pe partea dorsala a corpului mai multe pete mici in nuante galbui.

Membrele posterioare sunt mai mari si mai musculoase decat cele anterioare, toate se termina cu degete lungi si larg desfacute prevazute cu discuri adezive, ceea ce ii ofera posibilitatea de a face priza pe o suprafata mare oblica sau verticala. Capul este mic comparativ cu dimensiunea corpului iar ochii sunt proeminenti, au irisul de culoare inchisa.

In perioada de reproducere – care coincide cu lunile martie-mai – se pot auzi sunetele groase si puternice ale masculilor care isi cheama femelele pentru imperechere. Alaturi de acestia se gasesc si ,,masculii-satelit” care stau in apropierea celor care canta in dorinta de a se apropia si ei de o femela daca se iveste ocazia.

Hyla cinerea

Dupa imperechere fiecare femela depune un numar mare de oua sub forma unor siraguri lipite de vegetatia ce pluteste la suprafata apei. Perioada de incubatie dureaza foarte putin, dupa aproximativ 4-6 zile ies mormolocii care isi continua dezvoltarea in apa. Stadiul lor de metamorfozare tine 2 luni pana cand ajung la cel de adult.

Acest brotacel este mai activ pe timp de noapte cand isi cauta hrana sa preferata formata din insecte. Este numit si ,,brotacelul de ploaie” deoarece canta mai ales in zilele ploioase. Poate fi crescut si in conditii de captivitate, insa la inceput trebuie urmarit cu atentie daca reuseste sa se adapteze, deoarece in unele cazuri datorita stresului poate prezenta anumite probleme care sa-i afecteze sanatatea.

Are nevoie de un terariu spatios, de un vas cu apa in care sa se balaceasca si de hrana. Cele mai multe exemplare sunt capturate primavara cand este sezonul de imperechere, apoi in lunile de la sfarsitul anului prinderea acestei specii este mai dificila. Cand simte pericolul brotacelul verde se ascunde in vegetatia deasa de pe sol sau sare in apa, dispare imediat printre plantele acvatice. Noaptea vaneaza tot felul de insecte, iar ziua obisnuieste sa doarma.

Brotacelul verde face parte din ordinul Anura, familia Hylidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Sunt cunoscute 3 subspecii ale acestui gen: Hyla cinerea cinerea, Hyla cinerea semifasciata si Hyla cinerea evittata.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version