Bucătăria japoneză oferă o mare varietate de feluri de mâncare și specialități regionale. Prima imagine care ne vine în minte când ne gândim la mâncarea japoneză este cea a unor rulouri ce conțin diferite feluri de pește și legume. Chiar dacă în Japonia întâlnim o varietate de sushi, aceasta nu înseamnă că atât are de oferit bucătăria lor. Din fericire, există mult mai multe de descoperit.

În ciuda faptului că bucătăria japoneză este considerată o delicatesă de nivel mondial, există multe feluri de mâncare ce ar tăia pofta de mâncare majorității străinilor. În cele ce urmează vă prezentăm câteva meniuri japoneze doar pentru cei curajoși.

• Natto

Natto
Natto, foto: blogdotjapancentredotcom.files.wordpress.com

Natto este o mâncare tradiționalǎ făcută din boabe de soia fermentate. Natto este recunoscută de mult timp drept unul dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare tradiționale ale Japoniei. Foarte hrănitoare și bogată în proteine, este adesea mâncată cu orez. Fermentarea îmbunătățește valoarea nutritivă a boabelor de soia și duce la dezvoltarea unui gust și a unei texturi unice. Natto a primit mare atenție și din cauza enzimelor sale naturale.

În același timp, Natto este foarte cunoscută pentru mirosul foarte urât și consistența foarte lipicioasă. Deci, dacǎ sunteți tentați să o comandați, gândiți-vă de două, trei ori înainte.

• Kusaya

Kusaya
Kusaya, foto: smt.blogs.com

Kusaya este un fel de mâncare realizat din pește uscat foarte sărat. Numele provine de la cuvântul kusai, ceea ce înseamnǎ „miroase urât”. Kusaya se prepară prin înmuierea peștelui într-un „sos kusaya” care constă într-o saramură folosită de fiecare dată (o parte din acest sos are și peste 100 de ani); apoi se lasă să se usuce la soare.

De cele mai multe ori peștii sunt puși pe grătar. Acesta este momentul în care mirosul devine copleșitor. Mirosul este foarte puternic, dar gustul este destul de delicat. Chiar dacă este destul de bine cunoscut din cauza mirosului său urât, chiar și în rândul japonezilor puțini l-au încercat.

Dar partea bună este că nimeni nu a murit mâncând kusaya, iar orice vizitator al Japoniei care ajunge să o încerce va avea despre ce vorbi la întoarcerea acasă.

• Nama Tamago

Nama tamago
Nama tamago, foto: 4.bp.blogspot.com

Nama tamago sau oul crud, apare într-o varietate de feluri de mâncare japoneze, inclusiv în populara sukiyaki. Sukiyaki presupune înmuierea cărnii într-un bol cu ou crud înainte de a o mânca. De asemenea mai este folosit și în cazul tamago kake du-han, ce presupune amestecarea orezului fiert cu ou crud și puțin de sos de soia. Chiar dacă nu e poate cea mai apetisantă gustare, ea ar avea un gust dulceag; este consumată cel mai des dimineața, la micul dejun.

Citește și:  Peștele-viperă (Chauliodus sloani), trăiește în apele subtropicale

• Shiokara

Shiokara
Shiokara, foto: blogdotjapancentredotcom.files.wordpress.com

Shiokara este o specialitate japoneză gătită din diferite animale marine și constă în bucăți mici de carne amestecate cu o pastă vâscoasă maronie creată din măruntaiele fermentate și foarte sărate ale animalului. Pasta din măruntaie este în general lăsată la marinat aproximativ o lună.

Gustul este deosebit de puternic chiar și pentru nativii japonezi. O metodă pentru a te bucura de ea este de a o consuma împreună cu whisky. O înghițitură de shiokara și imediat una de whisky. Unele baruri din Japonia s-au specializat în shiokara. Cea mai populară shiokara japoneză este cea din calamar. Oamenii o mănâncă ca o garnitură sau gustare în timp ce beau băuturi alcoolice.

• Reba-Sashi

Reba-Sashi
Reba-Sashi, foto: dailyfoodporn.files.wordpress.com

Reba-Sashi e un fel de sashimi ce putea fi întâlnit până acum 3 ani în special în restaurantele yakiniku. Reba-sashi este un foarte proaspăt și cât se poate de crud ficat de vită. Este servit acoperit cu ceapă verde și un sos făcut din usturoi ras, ulei din semințe de susan și sare. Nu este sub nici o formă o mâncare pentru cei cărora nu le place ficatul. În schimb, pentru cei cărora le place, se poate transforma într-o experiență foarte plăcută. Pe lângă gustul foarte pronunțat de ficat, textura și consistența pe care o are în forma sa proaspătă o fac deosebită.

Din păcate sau din fericire, începând cu iunie 2012, Ministerul Sănătății din Japonia a declarat ilegală servirea de reba-sashi în restaurante. Măsura nu a venit ca urmare a gustului sau aspectului său ciudat, ci din cauza mai multor cazuri de deces în urma consumului de ficat de vită crud (și nu numai) infestat cu e-coli.

• Fugu

Fugu
Fugu, foto: topclassnews.blogspot.com

Fugu este o specie de pește otrăvitor ce se servește ca sashimi, sushi, prăjit sau într-o tocană. Fugu este considerat o delicatesă în Japonia, ce tinde să fie costisitoare. Bucătarii trebuie să fie certificați în pregătirea acestui pește; nu orice bucătar are voie să-l gătească. Este nevoie de aproximativ 3 ani de studiu pentru a trece testul iar majoritatea nu reușesc. Aceste precauții fac ca mâncatul peștelui fugu în Japonia să fie relativ sigur.

Există anual zeci de cazuri de otrăvire cu fugu, dar acestea nu se întâmplă în restaurante japoneze (cazurile sunt de cele mai multe ori fatale). Consumul de fugu poate amorți puțin gura, ca urmare a otrăvii. Acesta este și efectul dorit, iar un fugu bun ar trebui să provoace și furnicături. De cele mai multe ori, fugu sashimi este aranjat sub forma unei crizanteme, simbol al morții în Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.