Bucurestiul, simpatica noastra capitala, oricat de detestabila in toata agitatia si aglmeratia ei rubana ar fi in prezent, are o serie de merite deosebite pentru care merita putina indulgenta pentru cei mai boemi dintre noi. In continuare va prezentam o serie de fapte care trebuie mentionate pentru aprofundarea cunostintelor, cum ar fi:

Bucuresti1

  • Marimea Bucurestiului este impresionanta, ea fiind pe locul sase dintre capitalele Uniunii Europene.
  • Bucurestiul a fost numit inca din anul 1659 ca fiind capitala de catre Gheorghe Bica, un domnitor al Tarii Romanesti.
  • Inca din anul 1661 s-au realizat in Bucuresti primele drumuri la constructia carora se folosea piatra de rau, drumuri pavate.
  • Biserica Domneasca din Bucuresti a fost declarata ca fiind cea mai veche asezare de natura religioasa. Aceasta este amplasata in fosta Curte veche, mai exact in Centrul vechi, numit acum Lipscani, iar constructorul sau, cel putin cel care a demarat ideea, a fost domnitorul Mircea Ciobanul, intre anii 1545 si 1554, respectiv anii primei sale conduceri. Chiar si astazi biserica Domneasca este pazita si pastrata in forma ei initiala.
  • In anul 1694 tot in Bucuresti s-a infiintat prima unitate de invatamant cu studii superioare care aveau sa primeasca multi studenti, numita Academia Domneasca.
  • Populatia Bucurestiului a crescut foarte mult mai ales intre anii 1798 si 1831, dublandu-se chiar. In anul 1798 populatia era de pana la 30.000 de locuitori urmand ca in recensamantul din anul 1831 sa se ajunga la 60.57 de locuitori in total.
  • Prima piesa pusa in scena la primul teatru din Bucuresti si anume la Teatrul National, a fost la data de 31 decembrie in anul 1852, cand s-a si inaugurat de altfel teatrul, piesa numindu-se Zoe sau Amantul Imprumutat.
  • Gara Filaret de calatori din Bucuresti este considerata a fi cea mai veche pentru oameni, fiind folosita pentru prima data in anul 1869, in luna octombrie. Gara de Nord, (noiembrie, 1870) cunoscuta si in ziua de azi, insa pe atunci cunoscuta sub numele de gara Targoviste, a fost folosita pentru prima data chiar cu un an si o luna mai tarziu fata de gara Filaret.
  • Aproape toti bucurestenii sunt considerati a fi de religie crestin ortodoxa, in proportie de 96.5%.
  • Daca mai sus am mentionat o crestere  de peste jumatate a populatiei Bucurestiului, timp de 33 de ani, merita mentionat ca in perioada 1948 si 1992 populatia a crescut cu mai bine de un milion de locuitori, avand in vedere ca a ajuns dupa acea perioada pana la aproape 2 milioane.

Bucuresti11

  • Daca in anul 1930 in Bucuresti erau foarte multi oameni cu o credinta mozaica, in proportie de aproximativ 12 %, in anul 2002 se pare ca acestia aproape ca au disparut, deoarece s-au numarat cu mult sub 0.5 %.
  • In timpul comunismului mai bine de 20 de asezari monahale si de biserici au fost devastate si distruse, fie de tot, fie partial. Biserica Crangasi este una dintre ele, cat si Biserica Mihai Voda sau Biserica Alba Postavari.
  • Daca in vremurile mai de demult evreii erau destul de multi in Bucuresti, fiind considerati chiar majoritari, se pare ca de la 70.000 de locuitori evrei care erau in anul 1930 au ajuns sa fie doar 2.400 in anul 1992.
  • Totusi ca sa nu va imaginati ca toate sunt bune si frumoase in prezent, trebuie mentionat ca o comunitate importanta, chiar daca minoritara in Bucuresti, este cea a tiganilor, rromilor. Ei se afla intr-un numar de 1.4 % din intreaga populatie a capitalei, adica peste 270.000 de persoane.
  • Si ca sa terminam si cu ceva pozitiv trebuie mentionat ca Bucurestiul este infratit cu orase foarte importante, noua la numar, dintre care amintim: Hanovra, Beijing, Atlanta si Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.