Bufnița Boobook (Ninox novaeseelandiae) este una dintre cele mai mici specii de bufnițe nocturne, fascinând prin tipătul său distinctiv și penajul elegant.

Bufnita Boobook (Ninox novaeseelandiae) isi trage numele de la tipatul sau ascutit format din doua silabee ,,buu-buuc”. Este larg distribuita in Australia, sudul Noii Guinee, Asia de Sud-Est, Tasmania, Insula Timor.

Aspect și dimensiuni ale Bufniței Boobook

Ca specie este o bufnita mica, are lungimea corpului de 25-36 cm si greutatea in jur de 170 g. Pe partea dorsala are penajul maroniu cu pete albe, iar pe cea ventrala este pestrit in roscat si alb cu dungi maro. Capul este mic, rotund, ochii mari cu irisul de culoare galbena. Masculul si femela nu prezinta un dimorfism sexual, au penajul asemanator, moale, fapt ce le permite sa zboare fara zgomot.

Habitatul preferat și comportamentul nocturn

Traieste in perechi in padurile cu frunzis dens, in padurile tropicale, livezi, plantatii, gradini dar si in zonele desertice, este activa noaptea, incepand din momentul cand soarele apune si pana in zori, ziua obisnuind sa doarma in scorburi sau pe ramurile copacilor. Pe timp innourat vaneaza si ziua.

Dietă și tehnici de vânătoare

Este specializata in prinderea insectelor, gandacilor si moliilor, dar si a rozatoarelor, soparlelor si pasarilor mici. Intotdeauna isi localizeaza prada cu ajutorul auzului sau excelent.

Reproducerea și îngrijirea puilor

Perioada de imperechere tine din luna septembrie pana in luna februarie a anului urmator.

Ninox novaeseelandiae

Femela isi face cuibul in scorbura unui copac batran, unde depune o singura ponta formata din doua pana la patru oua, pe care le cloceste timp de 31-35 zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si protejati de ambii parinti timp de 5-6 saptamani. Apoi acestia reusesc sa zboare si sa-si caute hrana singuri, insa mai raman alaturi de parinti pentru inca 2-3 luni.

Bufnita Boobook face parte din ordinul Strigiformes, familia Strigidae. Exista mai multe subspecii, unele raspandite in Asia si Australia, altele in Queensland (cu penajul maro-inchis) si altele in Noua Zeelanda si Tasmania (cu penajul mai deschis la culoare si cu pete contrastante).

Dintre acestea amintim: Ninox Boobook boobook, Ninox Boobook fusca, Ninox Boobook lurida, Ninox Boobook yorki, Ninox Boobook plesseni, Ninox Boobook rotiensis, Ninox Boobook leucopsis si altele.

De ce este Bufnița Boobook importantă pentru ecosistem?

Bufnița Boobook joacă un rol esențial în ecosistemele unde trăiește. Fiind un prădător de top în mediul său nocturn, aceasta contribuie la menținerea echilibrului între populațiile de insecte, rozătoare și alte mici viețuitoare.

În plus, prezența sa indică un habitat sănătos, bine conservat. În regiunile agricole, Bufnița Boobook este considerată benefică pentru fermieri, deoarece reduce numărul de dăunători care ar putea afecta culturile.

Video – Bufnita Boobook (Ninox novaeseelandiae):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.