Ciusul (Otus lempiji) este o specie de bufnita mica de 20 cm care populeaza padurile si gradinile din sud-estul Asiei, Peninsula Malay, Insula Sumatra, Java si Borneo. Ocazional apare la marginea padurilor, in apropierea asezarilor omenesti, in zonele cu copaci rari, la sate.

Exemplarele adulte cantaresc maxim 100-125 g si au panajul de culoare gri-maronie cu zone rosiatice si negre mai ales pe partea superioara a corpului. Aripile sunt scurte, au marginile rotunjite, ochii sunt mari au globul ocular tubular, nu poate fi rotit.

Urechile sunt mici si prezinta niste smocuri de pene proeminente pe marimile lor. Coada este scurta, ciocul este mic, tare si puternic curbat, iar picioarele sunt robuste au degetul superior reversibil, astfel incat se misca cu usurinta in fata si in spate, reusind cu usurinta sa se agate de crengi si sa apuce prada.

Are vederea excelenta si ziua si noaptea, iar hrana sa consta din insecte, larve de insecte, gandaci, dar si pasari mici, soparle si rozatoare.

Citește și:  Rața catifelată (Melanitta fusca), o pasăre de apă cunoscută
Ciușul
Ciușul

Ziua sta camuflata pe crengile copacilor, iar la asfintit iese la vanat. In perioada clocitului femela si masculul isi fac cuibul din crengute si ierburi uscate pe ramurile unui copac bine ales, si emit sunete scurte si suave, chemandu-se intre ei.

Fiecare femela depune in perioada de reproducere 2-3 oua pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care se cearta intre ei pentru hrana, cel mai puternic mancand mai mult si astfel cei mai mici riscand sa moara prin infometare.

Ciusul este o pasare nemigratoare foarte comuna in tinuturile Asiei de Sud-Est.

Video – Ciusul (Otus lempiji):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.