Buhaiul de balta (Botaurus stellaris) este o pasare foarte raspandita in Europa Centrala si in tara noastra. Datorita glasului sau inconfundabil, care poate fi auzit de la un kilometru distanta, el poate fi recunoscut foarte usor.
Traieste solitar, foarte bine ascuns in stufarisul lacurilor si baltilor mai mari, poate sta cu usurinta in arbori fiindca degetul aratator este mai lung si terminat ca si celelalte degete anterioare printr-o ghiara ascutita si curbata.
In caz de pericol, buhaiul de balta intinde gatul, corpul, capul si ciocul, in linie dreapta, putin oblic in sus, incat prin penajul sau cafeniu cu nuante galbene si ruginii, des, patat cu cafeniu si negru, se aseamana cu un manunchi de stuf uscat, sau cu un tarus ascutit.
Ciocul este galben si putin dezvoltat, avand o lungime de 7 cm. Picioarele sunt relativ scurte si galbui la culoare. Pe gat si pe burta penajul este galbui-cafeniu. Poate fi vazut frecvent in timpul clocitului, in apele cu stufaris, apoi poate fi vazut mai rar. Corpul sau are o lungime de aproximativ 75 cm, deschiderea aripilor este de 110 cm, coada de 11 cm.
Buhaiul de balta se hraneste cu insecte si animale acvatice: pesti, broaste si moluste. In perioada imperecherii, atat femela cat si masculul emit sunete caracteristice. Femela depune 4-6 oua de culoare brun-maslinie, ea le cloceste singura timp de 24 de zile, apoi puii raman in grija mamei. Dupa 60 de zile puii incep sa zboare.
Este o pasare diurna, poate fi vazuta mai ales dimineata in locurile de pescuit, dar si seara. Cand zboara, isi tine gatul retras spre spate si realizeaza batai rapide de aripi. In tara noastra locul preferat al acestor pasari este Delta Dunarii, unde vine primavara si pleaca toamna spre Africa Centrala si Asia de Sud-Vest, unde ierneaza. Daca iernile sunt blande la noi, ramane si in tara noastra.
Buhaiul de balta este o pasare acvatica si face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ardeidae.