Bulgaria – o frumoasa tara din sud-estul continentului european, cu iesire la Marea Neagra, se invecineaza cu Grecia, Romania, Macedonia, Turcia si Serbia.
Tinuturile acestei tari au fost populate din mileniul II i.Hr. de catre triburi de traci, apoi au fost colonizate de greci in sec.VIII i.Hr., transformate in provincie a Imperiului Roman (Moesia), si in sec. IV-VI a Imperiului Bizantin. Au loc migratii ale sclavilor, ce pun stapanire pe o parte din teritoriu. In sec. VII patrund triburile proto-bulgare conduse de Asparuh, si pun bazele primului tarat bulgar cu resedinta la Pliska, apoi la Preslav, fiind asimilati treptat de slavi. Sub tarul Boris (852-859), bulgarii se crestineaza, este organizata o biserica nationala de rit bizantin in limba slava veche.
In 893-927, Simeon cel Mare, instaureaza un patriarhat independent, iar in 917, el se proclama tar al bulgarilor si romeilor. Fratii Petru si Asan conduc rascoala anti-bizantina, are loc emanciparea Bulgariei (de sub stapanirea Imperiului Bizantin), se creeaza imperiul valaho-bulgar (1185), cu resedinta la Tarnovo, astfel se proclama al doilea tarat bulgar.
La sfarsitul sec. XIV, teritoriul este cucerit de catre otomani si devine provincie a Imperiului Otoman (pasalac) pentru 5 secole. In a doua jumatate a sec. XVIII, are loc rascoala anti-otomana. Prin Congresul de la Berlin (1878), este declarata principat autonom sub suzeranitate otomana. In 1908, Bulgaria se declara suverana sub Ferdinand I de Saxa-Coburg, care ia titlul de tar. Intre anii 1915-1918, participa la Primul Razboi Mondial, iar in 1944, in conditiile patrunderii trupelor Armatei Rosii, are loc insurectia, iar regimul dictatorial este inlaturat. Bulgaria continua razboiul alaturi de URSS. In 1946 este proclamata Republica Populara, iar in 1947 semneaza Tratatul de la Paris.
In anul 1990, statul adopta noua denumire: Republica Bulgaria. In 2004 intra in NATO, iar in 2007 este admisa in Uniunea Europeana. Relieful acestei tari este variat, muntos in partea centrala si de sud-vest, deluros in nord-est si de campie la nord si sud-est. Campia inalta a Dunarii are soluri fertile bune pentru agricultura, Campia Tracica Superioara (este strabatuta de raul Marita) se intinde la sud de lantul Muntilor Balcani (,,balkan” – munte, in limba turca). In sud-vest sunt Muntii Pirinei (pana la 2500 m), iar in sud-est Muntii Rodopi (2190 m). Depresiunea Kazanlac – este cel mai cunoscut culuar depresionar, numita si ,,Valea Trandafirilor”, dispusa intre muntii Sredna Gora si Stara Planina.
Bulgaria este un stat balcanico-pontic, datorita litorarului Marii Negre, si pozitiei in cadrul peninsulei Balcanice. Raurile apartin bazinului Marii Negre si Marii Egee. Dunarea – strabate Bulgaria si aduna afluenti importanti: Iskur (370 km), Iantra (290 km) si raul Beli Lom. In Marea Egee, se varsa: raurile Struma, Arda, Mestra si Marita. Lacurile: Batak (langa Valingrad), Georgi Dimitrov (langa Kazanlac), Dospot (la granita cu Macedonia), Lacul Inghetat (din Muntii Rila) au diferite origini. La Sapareva Banja, exista cele mai fierbinti izvoare termale din Europa (104ºC) si un gheizer (arunca coloane de abur si apa fierbinte la 7 m inaltime).
La nord-est, se gaseste zona de pasune de stepa a Dobrogei, apoi stepa impadurita din podisul danubian. Muntii Balcani, sunt acoperiti cu paduri de specii cu frunza lata, si paduri de conifere. Vegetatia Campiei Tracice, este un amestec de padure specific zonei cu clima temperata din nord si de flora de tip mediteranean. Padurile sunt populate cu vulpi, pisici salbatice, ursi, lupi, diferite specii de rozatoare etc. Populatia tarii este formata din bulgari (in cea mai mare parte) dar si turci, romani, tatari, macedonieni etc. – astfel alaturi de religia crestin ortodoxa, apar si alte culte (musulmana, etc).
Bulgaria este divizata in 28 de provincii: Blagoevgrad, Dobrich, Montana, Ruse, Stara Zagora, Varna, si altele. Capitala tarii este Sofia – situata in partea central-vestica, la poalele muntelui Vitosa. Orasul este principalul centru economic, financiar, comercial, si un important nod de comunicatii. Bulgarii sunt sociabili si amicali, le plac umorul si ospitalitatea. Influentate de cultura orientala, familiile bulgare sunt destul de mari, traditional traiesc mai multe generatii impreuna. Trandafirul este ,,simbolul” aceste tari, considerat un brand cunoscut in toata lumea. Sunt renumite o gama variata de cosmetice cu arome delicate de trandafir – uleiul de trandafir fiind numit ,,aurul bulgar” sau ,,lichidul de aur”. In orasul Kazanlac se organizeaza anual Festivalul Trandafirilor.
Bucataria bulgara este influentata de bucataria turca, slava si greaca. Renumite sunt mancarurile din tarile vecine: ,,sarmi”, ,,musaka”, ,,baklava”, ,,liutenitza’. Preparatele culinare sunt completate cu mirodenii, iar cea mai populara salata este ,,Ceopska”. Tarta ,,garas”, ,,baklava” si ,,kadayif” sunt renumite deserturi din Bulgaria, iar bauturile locale sunt: ,,slivova rakia”, ,,Grozdova”, ,,pliska”, berea ,,Astika si Zagorka”. Cand beau bulgarii ureaza ,,Nasdrave!”.
Bulgaria este renumita pentru cateva monumente unice in lume, precum: Biserica Bayana, Mormantul trac de la Kazanlac si cel de la Sveshtari, Manastirea Rila, Bisericile sapate in stanca de la Ivanovo, orasul antic Rila si Nessebar, Calaretul din Madara, Parcul National Pirin, Rezervatia biosferei Srebarna. Alte obiective turistice sunt: Pestera Magura (cu enorma stalagmita ,,Pinul rasturnat”), cele 7 lacuri Rila (Ochiul, Lacrima, Parasit, Rinichiul, Geamanul, Pestelui, si Lacul de Jos), muzee (Oreshaka, Muzeul de Istorie Vratsa, Muzeul de Istorie din Sofia) si manastiri (Manastirea Rila, Sf.Gheorghe din Glozhene, Manastirea Cherepish, Biserica Sf.Gheorghe din Sofia, Biserica muzeu Boyana, Biserica memoriala Sf.Alexander Nevcky, Biserica Sf.Sofia) etc.
Litoralul bulgaresc (Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Balchik si altele), cat si statiunile de munte (Bansko, Pamporovo, Borovets) atrag turistii sa petreaca frumoase sejururi in sezonul estival, pe plajele insorite ale Marii Negre.