Bunatatile de Anul Nou tin mai ales de gusturile gazdei, daca gazda nu este o persoana ce tine la traditii, atunci meniul va fi unul plin de preparate exotice cum ar fi: fructe de mare, somon, somon fume, creveti, sushi s.a.m.d. In general, insa, in cazul in care petrecem Revelionul in calitate de invitati la un prieten bun sau la rude, meniul se stabileste de comun acord, adeseori fiecare dintre musafiri contribuind cu un fel de mancare.

Marea majoritatea a romanilor aleg sa aiba pe masa de Revelion preparate traditionale, dar cu timpul se observa introducerea diferitelor specialitati exotice cu care au fost obisnuiti atat datorita emisiunilor culinare, cat si datorita restaurantelor de tot felul ce au aparut la noi in tara. Romanii se inspira din ce in ce mai mult din bucataria internationala, insa cu toate acestea de pe masa romanilor nu au disparut inca gustarile traditionale.

Printre gustarile ce apar mai nou pe lista cu bunatatile de Anul Nou mentionam:

– salata de peste afumat: Pestele poate fi macrou, somon, ton sau orice alt soi de peste afumat ce se gaseste in comert. Pentru a prepara aceasta salata va trebui sa fierbeti 4 cartofi. In timp ce cartofii fierb puteti scoate oasele din pestele afumat pe care il veti folosi la salata. Avand in vedere ca pestele este afumat, puteti scoate cu usurinta oasele prin punerea bucatilor de carne intr-o sita si apasarea lor. Oasele vor iesi prin ochiurile sitei in mod sigur. Puneti pestele curatat de oase intr-un bol si adaugati cartofii fierti, curatati si taiati in bucatele. Pe langa cele doua ingredient, mai puteti adauga si ceapa taiata marunt, dar acest lucru tine de gust. Pentru a lega salata, folositi maioneza preparata in casa. Fiind un preparat cu maioneza, va trebui sa asteptati racirea cartofilor inainte de a o adauga. Preparatul sta la frigider si este servit ca aperitiv printre bunatatile de Anul Nou;

– salata de creveti: Salata de creveti se prepara foarte repede, avand in vedere inexistenta pe piata din Romania a crevetilor proaspeti. In general se gasesc creveti prefierti, care nu trebuie gatiti prea mult. In cazul acestei salate, crevetii se vor cali pentru maxim 5 minute in ulei de masline alaturi de ciuperci, orez prefiert, ardei capia si ceapa. Preparatul este gata in maxim 10 minute si este bine sa fie servit cald invitatilor printre bunatatile de Anul Nou;

– prosciuto melone: Acesta este un preparat extrem de usor de gatit, care isi castiga din ce in ce mai mult popularitatea in randurile gospodinelor noastre. Preparatul consta in achizitionarea unui pepene galben si a unor feliute subtiri de prosciuto, pe care le gasiti destul de usor in comert. Pepenele se sectioneaza in jumatate, se curata de coaja si miezul sau este taiat in patratele cat se poate de egale. Fiecare cubulet de pepene se inveleste cu o felie de prosciuto. Preparatul se serveste rece cu ajutorul scobitorilor ce sunt introduse de gazda in bucata de pepene galben, atat pentru a facilita servirea invitatilor, cat si pentru a pastra intact preparatul;

Masa festiva de Revelion, Foto: punchbowl.com
Masa festiva de Revelion, Foto: punchbowl.com

– creveti pane: Acest preparat poate fi gasit in comert, insa gospodinele prefera sa achizitioneze creveti congelati pe care ii trec printr-un amestec de ou si pesmet. Crevetii astfel prezentati se prajesc in tigaia incinsa cu mult ulei. Adesea gospodinele prepara si un sos dulce acrisor pentru a fi servit impreuna cu crevetii pane pe masa cu bunatatile de Anul Nou;

– placinta din cartofi dulci: Cartofii dulci aparuti de curand pe piata romaneasca au un gust extrem de asemanator dovleacului. Cartofii se coc in cuptor, apoi se curata de coaja si se amesteca cu o cana de zahar. Tava se tapeteaza cu faina, apoi se introduce aluatul preparat in casa sau cumparat, umplutura de cartofi si inca un strat de aluat. Tot acest preparat se introduce la cuptor si se poate servi atat cald, cat si rece, fiind pudrat cu zahar pudra;

– salata de pateu in franzela alba: Pentru a prepara aceasta salata va trebui sa cumparati o paine, 3 sau 4 cutii de pateu, o cutie de margarina, un borcan de gogosari, un borcan de castraveti si o cutie de lapte. Puteti sectiona franzela la un capat pentru a o goli de miez, apoi va trebui sa udati interiorul franzelei cu ajutorul unei linguri cu laptele pe care l-ati achizitionat. Atentie nu folositi un litru de lapte, ci folositi suficient lapte, incat coaja sa se inmoaie si sa adere la umplutura. Pentru umplutura folositi cutiile de pateu, pe care le amestecati cu suficienta margarina, incat culoarea preparatului sa devina albicioasa. La acest amestec adaugati gogosarii si castravetii taiati in cubulete mici. Intregul amestec se introduce in franzela pregatita asa cum am mentionat anterior. Preparatul se lasa la frigider urmand a fi servit sub forma de felii de paine odata cu aperitivele ce fac parte din bunatatile de Anul Nou;

Cascada de ciocolata, Foto: motherdaughterbakingxo.wordpress.com
Cascada de ciocolata, Foto: motherdaughterbakingxo.wordpress.com

– deserturile sunt din ce in ce mai simple si se observa prezenta salatei de fructe destul de frecvent, aceasta poate fi simpla sau poate fi combinata cu inghetata;

– cascada de ciocolata isi face aparitia in casele romanilor tot mai des, ea consta dintr-un aparat special, cumparat din comert, care se alimenteaza cu tablete de ciocolata pe care le topeste. Ciocolata lichida este introdusa intr-un circuit care seamana extrem de mult cu o fantana arteziana. Alaturi de fantana sunt servite diferite fructe taiate, bucatele care se inmoaie cu ajutorul unei scobitori in ciocolata calda.

Bunatatile de Anul Nou sunt din ce in ce mai variate, totul depinzand de gusturile gazdei, dar si de gusturile invitatilor, care au in acest caz un cuvant de spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.