Corneliu Coposu, născut la data de 20 mai 1914, Bobota, Sălaj și decedat la data de 11 noiembrie 1995 a fost un om politic român, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat în perioada 1990 – 1995, senator, lider al opoziției din România postcomunistă. A fost deținut politic sub regimul comunist.

Încă din 1987, Corneliu Coposu a reușit să înșele vigilența poliției politice, Securitatea, și să informeze lideri politici occidentali, din familia partidelor creștin-democrate și conservatoare europene, despre existența în ilegalitate în România comunistă a unui nucleu care își asuma misiunea de continuitate cu Partidul Național Țărănesc, desființat de comuniști.

Mai mult, pentru a marca afilierea la grupul partidelor creștin-democrate și conservatoare, la Internaționala Creștin-Democrată, PNȚ și-a completat denumirea și identitatea, devenind Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, nume asumat public și deja recunoscut pe plan internațional după schimbarea regimului politic.

imagine-cu-bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Pe 8 ianuarie 1990, Tribunalul Municipiului București a autorizat funcționarea primului partid postcomunist, PNȚCD. Între 1990 și 1995, Președintele PNȚCD a fost Corneliu Coposu.

bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj-vazut-din-lateral.jpg

Corneliu Coposu a dovedit calități de strateg politic atunci când i-a convins pe liderii partidelor din opoziție și ai asociațiilor civice că singura modalitate de a învinge puterea hegemonică a președintelui Ion Iliescu și a Frontului Salvării Naționale era cea a opoziției unite.

stativ-si-bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Pe data de 26 noiembrie 1991, s-a format coaliția electorală și politică cunoscută sub numele de Convenția Democratică (mai târziu Convenția Democrată din România/CDR), care cuprindea drept membrii fondatori paisprezece partide și asociațiii civice. Primul președinte al Convenției Democratice a fost Corneliu Coposu.

vedere-cu-bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

În prezent, bustul lui Corneliu Coposu este amplasat pe strada Corneliu Coposu din Zalău, județul Sălaj. Bustul a fost realizat în anul 1998 de către sculptorul Sepsi Iosif.

În jurul bustului, vizitatorii pot găsi plăci informative care relatează lupta sa și impactul pe care l-a avut asupra istoriei moderne a României. Fiecare element al monumentului este gândit să educe publicul despre importanța perseverenței în fața adversității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.