Corneliu Coposu, născut la data de 20 mai 1914, Bobota, Sălaj și decedat la data de 11 noiembrie 1995 a fost un om politic român, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat în perioada 1990 – 1995, senator, lider al opoziției din România postcomunistă. A fost deținut politic sub regimul comunist.

bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Încă din 1987, Corneliu Coposu a reușit să înșele vigilența poliției politice, Securitatea, și să informeze lideri politici occidentali, din familia partidelor creștin-democrate și conservatoare europene, despre existența în ilegalitate în România comunistă a unui nucleu care își asuma misiunea de continuitate cu Partidul Național Țărănesc, desființat de comuniști. Mai mult, pentru a marca afilierea la grupul partidelor creștin-democrate și conservatoare, la Internaționala Creștin-Democrată, PNȚ și-a completat denumirea și identitatea, devenind Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, nume asumat public și deja recunoscut pe plan internațional după schimbarea regimului politic.

imagine-cu-bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Pe 8 ianuarie 1990, Tribunalul Municipiului București a autorizat funcționarea primului partid postcomunist, PNȚCD. Între 1990 și 1995, Președintele PNȚCD a fost Corneliu Coposu.

Citește și:  Mănăstirea Peștera Ialomiței: Obiective turistice Dâmboviţa

bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj-vazut-din-lateral.jpg

Corneliu Coposu a dovedit calități de strateg politic atunci când i-a convins pe liderii partidelor din opoziție și ai asociațiilor civice că singura modalitate de a învinge puterea hegemonică a președintelui Ion Iliescu și a Frontului Salvării Naționale era cea a opoziției unite.

stativ-si-bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Pe data de 26 noiembrie 1991, s-a format coaliția electorală și politică cunoscută sub numele de Convenția Democratică (mai târziu Convenția Democrată din România/CDR), care cuprindea drept membrii fondatori paisprezece partide și asociațiii civice. Primul președinte al Convenției Democratice a fost Corneliu Coposu.

vedere-cu-bustul-lui-corneliu-coposu-din-zalau-judetul-salaj.jpg

În prezent, bustul lui Corneliu Coposu este amplasat pe strada Corneliu Coposu din Zalău, județul Sălaj. Bustul a fost realizat în anul 1998 de către sculptorul Sepsi Iosif.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.