Parcul Central, colocvial Parcul Mare, cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca.

imagine-cu-bustul-lui-george-cosbuc-din-parcul-central-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.
În parc, se află statuile personalităților celebre, printre ele aflându-se și bustul lui George Coșbuc ridicat după 1960.

Istoria parcului începe în anul 1827, când organizația Asociația de Binefacere a Femeilor a închiriat terenul, pe atunci neamenajat, cu scopul de a înființa un loc de recreație. La data de 1 mai 1838, a luat ființă Comisia Orășenească pentru Parc care a preluat activitatea de la Asociația de Binefacere a Femeilor. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor 1830, având inițial numele de Népkert (Parcul Poporului).

bustul-lui-george-cosbuc-din-parcul-central-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

De la 15 septembrie 1860, îngrijirea parcului a fost preluată de Comisia Parc având ca președinte pe contele Imre Mikó. În 1862, a fost înființat Corul Tinerilor Comercianți din Cluj (Kolozsvári Kereskedelmi Ifjak Dalárdája), care sub conducerea dirijorului de operă Béla Stöger cânta seara pe malul lacului din parc.

Citește și:  Sala Regatului Martorilor lui Iehova din Acas : Obiective turistice Satu-Mare

prim-plan-cu-bustul-lui-george-cosbuc-din-parcul-central-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

La 2 septembrie 1865, a luat ființă Asociația Parcului (Sétatér-Egylet) care preluase îngrijirea parcului, a organizat aleile, a săpat lacul și a construit pavilionul de muzică. În 1871, Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc și în 1877, a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.