Bustul lui Gheorghe V. Avramescu este amplasat în Piața Ștefan cel Mare din Cluj – Napoca.

prim-plan-cu-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Gheorghe Avramescu a fost un general de armată român, care s-a distins în luptele celui de-al Doilea Război Mondial. Avramescu a fost arestat de autoritățile militare sovietice și există suspiciunea că ar fi fost executat de NKVD ( Direcția Principală a Securității Statului).

inscriptie-de-pe-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

La intrarea României în Primul Război Mondial, căpitanul Gheorghe Avramescu s-a aflat dislocat la comanda unei companii în Dobrogea. A luat parte la luptele din Dobrogea de la Parachioi – Calaici, Mulciova, Perveli și Muratan. S-a distins în luptele pentru apărarea Bucureștiului (29 noiembrie – 20 noiembrie decembrie 1916) și în timpul retragerii în Moldova în luptele de la Urziceni, Glodeanu Sărat și Pogoanele.

placuta-de-pe-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Pentru faptele sale din această campanie, a fot decorat în anul 1917 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler cu panglică de Virtute Militară. A luat parte la bătălia de la Mărășești în calitate de comandant de batalion. Pentru faptele sale de arme a primit Ordinul Coroana României, clasa Ofițer cu panglică de Virtute Militară. În anul 1918, a fost numit în Statul Major al Diviziei 1 vânători de munte, deși nu terminase cursurile Școlii Superioare de Război. A fost trimis să-și desăvârșească studiile militare, dar decretarea mobilizării și reintrarea României în război l-au determinat să se reîntoarcă la Divizia 1 de vânători de munte.

Citește și:  Bustul lui Adrian Adamiu din Botosani : Obiective turistice Botoşani

baza-de-la-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

După încheierea luptelor din Ungaria împotriva Republicii Sfaturilor, a absolvit Școala Superioară de Război, al doilea din promoția sa. Până în 1932, a îndeplinit diferite funcții de comandă în mai multe unități militare, când în octombrie a fost numit șef al Biroului 6 transport al Marelui Stat Major. În anul 1935, a fost avansat la gradul de general de brigadă, iar în 1940, la gradul de general de divizie.

bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.