Bustul lui Gheorghe V. Avramescu este amplasat în Piața Ștefan cel Mare din Cluj – Napoca.
Gheorghe Avramescu a fost un general de armată român, care s-a distins în luptele celui de-al Doilea Război Mondial. Avramescu a fost arestat de autoritățile militare sovietice și există suspiciunea că ar fi fost executat de NKVD ( Direcția Principală a Securității Statului).
La intrarea României în Primul Război Mondial, căpitanul Gheorghe Avramescu s-a aflat dislocat la comanda unei companii în Dobrogea. A luat parte la luptele din Dobrogea de la Parachioi – Calaici, Mulciova, Perveli și Muratan. S-a distins în luptele pentru apărarea Bucureștiului (29 noiembrie – 20 noiembrie decembrie 1916) și în timpul retragerii în Moldova în luptele de la Urziceni, Glodeanu Sărat și Pogoanele.
Pentru faptele sale din această campanie, a fot decorat în anul 1917 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler cu panglică de Virtute Militară. A luat parte la bătălia de la Mărășești în calitate de comandant de batalion. Pentru faptele sale de arme a primit Ordinul Coroana României, clasa Ofițer cu panglică de Virtute Militară.
În anul 1918, a fost numit în Statul Major al Diviziei 1 vânători de munte, deși nu terminase cursurile Școlii Superioare de Război. A fost trimis să-și desăvârșească studiile militare, dar decretarea mobilizării și reintrarea României în război l-au determinat să se reîntoarcă la Divizia 1 de vânători de munte.
După încheierea luptelor din Ungaria împotriva Republicii Sfaturilor, a absolvit Școala Superioară de Război, al doilea din promoția sa. Până în 1932, a îndeplinit diferite funcții de comandă în mai multe unități militare, când în octombrie a fost numit șef al Biroului 6 transport al Marelui Stat Major. În anul 1935, a fost avansat la gradul de general de brigadă, iar în 1940, la gradul de general de divizie.
De-a lungul anilor, zona înconjurătoare a devenit un loc de reflecție și apreciere a istoriei românești, cu diverse plăci informative care oferă detalii despre viața și cariera lui Gheorghe V. Avramescu, încurajând vizitatorii să învețe despre impactul său asupra istoriei naționale.