Bustul lui Gheorghe V. Avramescu este amplasat în Piața Ștefan cel Mare din Cluj – Napoca.

Gheorghe Avramescu a fost un general de armată român, care s-a distins în luptele celui de-al Doilea Război Mondial. Avramescu a fost arestat de autoritățile militare sovietice și există suspiciunea că ar fi fost executat de NKVD ( Direcția Principală a Securității Statului).

inscriptie-de-pe-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

La intrarea României în Primul Război Mondial, căpitanul Gheorghe Avramescu s-a aflat dislocat la comanda unei companii în Dobrogea. A luat parte la luptele din Dobrogea de la Parachioi – Calaici, Mulciova, Perveli și Muratan. S-a distins în luptele pentru apărarea Bucureștiului (29 noiembrie – 20 noiembrie decembrie 1916) și în timpul retragerii în Moldova în luptele de la Urziceni, Glodeanu Sărat și Pogoanele.

placuta-de-pe-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Pentru faptele sale din această campanie, a fot decorat în anul 1917 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler cu panglică de Virtute Militară. A luat parte la bătălia de la Mărășești în calitate de comandant de batalion. Pentru faptele sale de arme a primit Ordinul Coroana României, clasa Ofițer cu panglică de Virtute Militară.

În anul 1918, a fost numit în Statul Major al Diviziei 1 vânători de munte, deși nu terminase cursurile Școlii Superioare de Război. A fost trimis să-și desăvârșească studiile militare, dar decretarea mobilizării și reintrarea României în război l-au determinat să se reîntoarcă la Divizia 1 de vânători de munte.

baza-de-la-bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

După încheierea luptelor din Ungaria împotriva Republicii Sfaturilor, a absolvit Școala Superioară de Război, al doilea din promoția sa. Până în 1932, a îndeplinit diferite funcții de comandă în mai multe unități militare, când în octombrie a fost numit șef al Biroului 6 transport al Marelui Stat Major. În anul 1935, a fost avansat la gradul de general de brigadă, iar în 1940, la gradul de general de divizie.

bustul-lui-gheorghe-v-avramescu-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

De-a lungul anilor, zona înconjurătoare a devenit un loc de reflecție și apreciere a istoriei românești, cu diverse plăci informative care oferă detalii despre viața și cariera lui Gheorghe V. Avramescu, încurajând vizitatorii să învețe despre impactul său asupra istoriei naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.