Operă a sculptorului Ion Irimescu, bustul lui Ion Luca Caragiale se află în parcul cu același nume din Cluj – Napoca.

Amplasat discret, bustul lui Caragiale are totuşi o panoramă splendidă, o adevărată bucurie a vieţii, care se rispeşte dinspre genialul dramaturg peste întreaga lume.

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Caragiale a fost și director al Teatrului Național din București. În vârstă de numai 36 de ani, a deschis stagiunea, la 1 octombrie 1888, cu comedia „Manevrele de toamnă”, o localizare făcută de Paul Gusty, în care interpreții au obținut succese remarcabile. Nefiind sprijinit de câțiva mari actori dramatici ai timpului (Aristizza Romanescu, Grigore Manoilescu și Constantin Nottara) și „sabotat” de unele ziare bucureștene, Caragiale s-a văzut nevoit să demisioneze în 1889, înainte de începerea stagiunii următoare, după ce dovedise evidente resurse de organizator și o nebănuită energie.

Citește și:  Facultatea de Teologie Ortodoxa Andrei Saguna din Sibiu : Obiective turistice Sibiu

Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Operele sale, în special comediile, sunt exemple excelente ale realismului critic românesc.

imagine-cu-bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-din-lateral-cu-bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
prim-plan-cu-bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.